Uncategorized

Prăjitură răsturnată cu prune

Nu știu ce înseamnă răbdarea când vine vorba de prăjituri, la mine totul se gustă imediat ce iese din cuptor. 🙂 Întâi gust cu privirea, apoi mă ard la degete şi la limbă, dar pofta e prea mare, nimic nu mă poate opri! Ador sentimentul de poftă! Dar nu numai că ador să gust din preparate minunate ador și să pun pe masa familiei mele mâncare și dulciuri de calitate, totul pregătit în casă, cu ingrediente din propria gospodărie.

Aşa că reţeta mea începe cu: m-am dus prin gradină să văd ce găsesc bun și copt din care să pregătesc ceva dulce, delicios. Mi-am luat lădița preferată cu mine. Lădița e mică, nu avem livadă mare în curte, doar câțiva pomi fructiferi dar care ne răsplătesc pentru dragostea cu care îi îngrijim. Prune, perfect! Două soiuri, unul de prune cărnoase, mari, rotunde, mai deschise la culoare și unul cu prune ”clasice”, brumării, mai mici. Gata, suficiente, hai în bucătărie cu ele!

Când vine vorba de fructe din grădină, se știe că nu sunt perfecte, dar sunt sănătoase, fructe adevărate care nu au văzut ”stropeală”, doar ploaia și atât. Nu știu dacă știți sentimentul, dar pe mine mă face fericită să culeg roadele pământului! Am ”cules” și câteva ouă din cuibare, așa că am mai multe ingrediente bio. Gata, începem!

Prăjitură răsturnată cu prune

Ingrediente pentru 6 porții:

  • 16 prune
  • 35 gr unt
  • 220 gr zahăr
  • 6 buc ouă
  • un praf de sare
  • 1 linguriță zahăr vanilat
  • 200 gr făină
  • coajă de lămâie

Mod de preparare:

Pasul 1 Am rupt în jumătăți 16 prune și le-am așezat într-o tavă rotundă pentru prăjitură, cu partea unde a fost sâmburele, în jos. Am adăugat deasupra jumătate din cantitatea de zahăr și untul, apoi am lăsat tava deoparte.

Pasul 2 Am separat 6 ouă mari, de țară, voi puteți folosi chiar 7 ouă normale de găină fără să ajustați restul de ingrediente. Am bătut spumă tare albușurile (cu mixerul manual) cu un praf de sare și restul de zahăr, plus un plic cu zahăr vanilat.

Pasul 3 Am adăugat apoi rând pe rând câte un gălbenuș și am mixat în continuare cu mixerul până le-am încorporat pe toate. Am adăugat apoi coajă de lămâie şi făină, treptat și le-am amestecat cu un tel.

Pasul 4 Am turnat compoziția peste prunele din tavă și am dat tava la cuptor pentru 35-40 minute la 180°C. Când a fost gata, am trecut cu un cuțit pe marginea tăvii să se poată dezlipi mai ușor și am întors-o invers pe un platou rotund. Am servit-o călduță.

Gata prăjitura răsturnată cu prune!

Notă Puteți folosi și alte fructe în loc de prune, cum ar fi caise, mere, piersici, nectarine sau orice alte fructe de sezon care pot fi introduse în prăjituri.

Cam așa arată bun pentru mine! Pentru tine ce înseamnă bun? 🙂

Lasă un răspuns