FOOD

Borş de sfeclă roşie

Când mă gândesc la copilăria mea, poate sună aiurea, dar îmi amintesc de ciorbele mamei. Ciorba era mâncarea pe care o aveam în fiecare zi la prânz, ciorba este mâncarea cu care am crescut mare și este mâncarea cu care cresc mari și copiii mei. Era clar, când mama ne striga la masă, ciorba fierbinte ne aștepta pe masă.

Nu făceam nazuri, nici nu știam pe vremea aceea că noi, copiii, puteam face nazuri la mâncare. Ce primeam, aia mâncam! Fără prea mult decor, cu o bucată de pâine albă alături, ciorba noastră cea de toate zilele ne sătura și eram gata de noi aventuri afară, la joacă.

Cred că în ziua de azi ciorba este subestimată, nu pare o mâncare fancy, instagramabilă.. Nu se laudă nimeni că a mâncat ciorbă… sau mi se pare mie? Eu nu gândesc așa, eu mă mândresc cu ciorbele mele cu fiecare ocazie! Iată de exemplu acest Borș de sfeclă roșie care îți încântă întâi privirea și apoi simțurile.

Borșul asta de sfeclă roșie este o senzație!! Nu numai că arată senzațional, dar se prepară mega repede și ușor, este sănătos și este perfect pentru vară. Poate fi savurat și călduț sau mai rece. Aș zice că este și de dietă dacă elimini grăsimea. Cum este la gust? Ușor dulce de la sfecla roșie și ușor acrișor de la borș. Dacă adaugi și smântână va fi roz bombon aprins și ceva mai delicios. Adaugă și un ardei iute alături sau o ceapă roșie de anul asta și închină-te după ce termini. Ai dreptate, și un colț de pâine merge alături! O să mai spui la final și Săru’ mâna pentru masă sau Mai pune-mi un polonic.. sau două. 🙂

Sfeclă roșie din gradină, plantată de mine

Dacă dorești să o prepari și tu, iată aici toate detaliile:

Ingrediente:

  • 2 buc sfeclă roşie
  • 2 buc morcovi
  • 2 buc ceapă
  • 1 buc păstârnac
  • 4 buc cartofi
  • 2 l stoc de pasăre
  • 1 lingura untură de gâscă
  • după gust sare
  • 500 ml borş
  • leuştean

Mod de preparare 

Pasul 1

Am pregătit supa clară de pasăre cu o zi înainte de prepararea efectivă a borșului. Puteți folosi o supă din orice fel de carne sau puteți omite acest pas. Supa de carne oferă un gust mai gustos acestui borș. Am folosit pasăre de țară, ea oferă cea mai bună ”zamă”, iar dacă aveți o găina este bătrână, nu-i supărare, că ciorba iese și mai bună. 🙂 Am folosit oala sub presiune pentru supă, scurtează foarte mult timpul de fierbere. Supa am pus-o la frigider până a doua zi.

Pasul 2

Eu am folosit 2 sfecle roșii mai mari pe care le-am dat pe răzătoarea mare, la fel am procedat și cu morcovii și păstârnacul. Ceapa am tocat-o mărunt din cuțit.

Pasul 3

Am încins o oală în care am pus o lingură cu untură de gâscă. Am pus deasupra legumele, respectiv sfecla, morcovii, păstârnacul și ceapa. Le-am călit circa 10 minute, timp în care am amestecat de mai multe ori în oală.

Pasul 4

Am adăugat apoi supa clară de pasăre. Am lăsat totul la fiert 15 minute iar apoi am adăugat cartofii tăiați în cuburi. După ce au fiert cartofii, am adăugat borșul. Adăugați mai mult sau mai puțin borș, în funcție de gusturi. Adăugați întâi o cantitate mai mică, gustați și suplimentați dacă este nevoie. Am potrivit de gust cu sare. Am mai dat câteva clocote și apoi am oprit focul. La final, imediat ce am oprit focul, am adăugat și leuștean tocat, proaspăt cules.

Notă

Eu am folosit la prepararea borșului supă clară de pasăre și untură de gâscă, dar dacă țineți post, puteți folosi pur și simplu apă și folosiți orice fel de ulei vegetal în loc de untură.

Lasă un răspuns