DIVERSE

ABC-ul liberalizării pieței de energie

Acum ceva vreme nu vorbea nimeni despre factura la energie, ea venea lună de lună, o achitam și gata. Un singur distribuitor/furnizor și noi toți, populația acestei țări. Mai nou discuțiile despre liberalizarea pieței de energie sunt la ordinea zilei. De ce asta? Pentru că începând cu anul acesta pentru energia electrică și încă din 1 iulie 2020 pentru gazele naturale, prețul nu mai este stabilit de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), ci se va forma liber, conform condițiilor din piață, iar noi vom putea alege oferta cea mai potrivită pentru noi și nevoile noastre.

Mda, sună simplu și complicat în același timp. Îți vin câteva întrebări în minte, la unele îți dai singur răspunsul, însă multe nu sunt de înțeles fără anumite informații, desigur. Păi hai să vedem împreună cu ce se ”mănâncă” liberalizarea pieței de energie și dacă/cât ne afectează povestea asta.

În primul rând, cei de la E.ON (unul dintre principalii furnizorii) vin în întâmpinarea tuturor cu foarte multe informații pe site-ul lor. Informațiile sunt frumos organizate, pe înțelesul tuturor și expuse într-un mod creativ chiar, ajutându-se de literele alfabetului, sub denumirea ABC-ul liberalizării pieței de energie.

Care sunt datele ”problemei” când vine vorba de liberalizare?:

1. Distribuitorul 

Distribuitorul de energie nu se schimbă, el rămâne același indiferent cu cine alegi să semnezi contractul. Chiar dacă alegi un alt furnizor de energie, distribuitorul, adică operatorul rețelei, rămâne același. El este cel care asigură funcționarea în siguranță a rețelei prin care electricitatea sau gazele naturale ajung în casă, montează contorul și la acesta trebuie să apelăm în cazul unui deranjament.

2. Furnizorul 

Furnizorul este o companie licențiată ANRE și furnizează energie către noi, consumatorii finali. El anunță distribuitorul despre nevoile noastre, cumpără energia de la producător și monitorizează consumul nostru. Furnizorul este cel care emite factura către noi pentru a o achita.

3. Ce anume se regularizează de fapt?

Energia electrică (începând cu anul acesta) și din 1 iulie 2020 pentru gazele naturale.

4. De ce ar trebui să schimbăm furnizorul, nu este bine așa ca până acum?

Păi este simplu, pentru că prețurile furnizorilor diferă și nu sunt fixe. Evident, fiecare trebuie să aleagă ce este cel mai bine pentru el. kWh (kilowatt oră) este unitatea de măsură a energiei pe care o consumăm, egală cu cantitatea de energie pe care am folosi-o dacă am menține un aparat de 1.000W în funcțiune, timp de o oră. Atât electricitatea, cât și gazele naturale se facturează în kWh. Există concurență mare între furnizori, prețuri care se schimbă și, evident, un om informat este un om mai câștigat. Poți rămâne la furnizorul actual, nu te obligă nimeni să-l schimbi, sau poți opta pentru altul în funcție de prețuri si necesități.

5. Câți furnizori de energie există?

În acest moment există o listă lungă de furnizori care vând gaze în regim reglementat către consumatorii casnici. Luptă este foarte strânsă între marile companii. Dintre principalii competitori menționez: Electrica Furnizare, Tinmar, Enel, CEZ, E.On.

Jucându-ne puțin, deși treaba este cât se poate de serioasă, în dreptul literei E din ABC-ul liberalizării pieței de energie, E care vine de la prenumele meu, Emilia este descris nimeni altul decât E.ON, astfel:

E.ON este furnizor de energie: electricitate și gaze naturale. Oferim soluții energetice de încălzire, răcire și asistență tehnică 24/7. Pe toate acestea le poți combina fix cum dorești. Experiența de peste 16 ani face din noi un furnizor cu tradiție, apreciat de peste 3 milioane de români.

Haideți să preiau câteva informații cuprinse pe acest site, informații care mi s-au părut mie mai importante și să vi le expun pe scurt:

Ce am nevoie și cum pot să închei un contrat nou pentru energie? Contractul nou de energie presupune următoarele documente: Copia actului de identitate, Ultima factură de consum, Copia actului de proprietate, după caz. E simplu. Îl poți schimba când dorești. Online sau în magazin. 

Trebuie neapărat să închei un nou contract sau să schimb furnizorul? Nu e musai, dar dacă dorești o ofertă care se potrivește mai bine nevoilor tale, poți să închei un nou contract în piața concurențială fie cu furnizorul tău actual, fie cu orice alt furnizor din piața liberă.

Instalația trebuie schimbată dacă schimbi furnizorul? Nu, nu trebuie să schimbi nici instalația de gaze naturale, nici pe cea electrică.

Pot să aleg între un preț fix și unul variabil? La E.ON ai și, și. Tu alegi cum să fie prețul la electricitate sau gaz. Pentru că pe piața liberă poți alege ce produs vrei și îl poți schimba oricând.

Cum pot să-mi ușurez relația cu furnizorul? E.ON Myline, este un fel de agent 007, la dispoziția ta oricând ai nevoie, de oriunde, gratuit și în siguranță. În Myline actualizezi date de contact, transmiți indexul autocitit, modifici cantitățile facturate din convenția de consum, plătești factura. Știi când trebuie să efectuezi verificarea/revizia la instalația de gaz. Ah, da. Și tot aici te surprindem cu recompense și promoții.

Altă întrebare? 🙂 Dacă ai încă nelămuriri, intră pe eon.ro unde găsești cele mai bune răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre liberalizare. Dacă vrei să știi cum iei legătura cu noi, accesează eon.ro/contact, iar dacă ești curios câte servicii gratuite oferim clienților noștri, intră pe eon.ro/servicii-online

Lasă un răspuns