DIVERSE

Tu ce nume ai pune site-ului tău dacă nu ai fi limitat de extensie?

Cu vreun an și puțin în urmă mi s-a părut că am avansat fantastic atunci când mi-am pus extensia ”.ro” la blogul meu. Wow, ce bine mi s-a părut că arată! Gata, eram și eu în rândul celorlalți din România. Blogul era recent și înainte avea un nume lung cu wordpress.com cu care am activat timp de 3-4 luni. Îmi place să scriu, să mă fac auzită dacă am ceva de comunicat iar blogul mi s-a părut locul perfect de exprimare. Mă exprim mult și în social media, însă aici pot să scriu fără limită și intră să mă viziteze cine vrea cu adevărat să vadă ce scriu.

E frumos să ai un fel de ”căsuță” a ta în acest imens internet iar căsuța pe care poți să ți-o faci frumoasă, să pui cărămidă cu cărămidă, să ți-o personalizezi și să o simți că e unică, diferită și să nu ai limite. Bine… limite sunt, dar se extind din ce în ce mai mult! Nu știu ce extensie are site-ul/blogul tău dar eu până recent eram tare mândră de extensia mea cu .ro. Eram… 🙂

De ce spun că eram? Pentru că recent am descoperit că există peste 700 de extensii puse la dispoziție de un anumit site, Hosterion. Ce înseamnă asta? Că te uiți pe acest site și pe extensiile pe care le pun ei la dispoziție și îți poți personaliza și mai mult de atât numele site-ului. Cum vine asta? Îți explic imediat.

Majoritatea site-urilor folosesc extensiile clasice de nume de domenii Internet cum ar fi.com, .ro sau .net, dar în ultimii ani au continuat să apară noi extensii, numărul total al acestora trecând de 1000. Dacă credeai că aceste extensii sunt foarte limitate (așa cum credeam eu), te înșeli! Da, joacă-te cu numele firmei tale, cu numele blogului, cu imaginația și creativitatea ta, caută extensia pe site (sunt trecute în ordine alfabetică) și… treci la pasul următor.

Caracteristici extensii

E musai să știi și faptul că fiecare extensie are anumite caracteristici iar site-ul mai sus menționat îți arată detalii pentru fiecare în parte, dând click pe numele respectiv, și anume:

  • Detalii despre acea denumire, în ce an a fost înregistrată, numărul de ani pe care se poate înregistra (de obicei între 1-10 ani), perioada de grație la ștergere și alte detalii (Referințe DNS, număr de caractere, WHIOS privacy protection, număr nameservere…).
  • Dacă are restricții. Da, unele extensii au restricții și altele nu. Unele denumiri pot fi folosite strict pentru anumite domenii, însă altele chiar dacă au un nume foarte nișat le poate folosi oricine, neavând restricții la înregistrare. Sunt convinsă că nu-și cumpără totuși nimeni extensia aleatoriu și o face cu logică și cap. În plus, ele sunt folosite pentru a dezvălui cât mai mult din domeniul de activitate.
  • Prețul diferă la fiecare extensie. Nu am verificat prețurile la toate cele 700 de extensii existente pe site, dar personal am observat prețuri între 7 Euro și 2.400 Euro/an. Evident, cu cât sunt mai nișate, mai importante și mai comerciale extensiile cu atât au un preț mai ridicat.
  • Motor de căutare la fiecare extensie, pentru a proba pe loc disponibilitatea numelui ales și prețul. Practic într-o secundă vezi dacă numele este disponibil și își sunt oferite și alte sugestii de nume și preț. Pui în coș solicitarea pe care o agreezi și cu siguranță în scurt timp te bucuri de noua alegere făcută.

Nu știu din ce categorie faci tu parte, eu personal, până azi nu știam de existența acestor extensii și da, mi-aș schimba numele blogului. Alegerea cu .ro am făcut-o pentru a fi mai bine localizată, pentru că este mai scurtă și pentru că… așa credeam eu că are toată lumea. 🙂 Nu râdeți, vă rog, nu toți suntem la curent cu aceste lucruri!

Fiind pasionată dintotdeauna de fotografie, amintiri și tot ce fac roiește în jurul acestor pasiuni, dacă ar fi să o iau de la început, i-aș spune noului meu blog emiliamemoriesin.pictures. Sună perfect, pe sufletul meu și mult mai bine decât emiliafotografiaza.ro, nu-i așa? Iată disponibilitatea numelui în cazul meu și ce preț ar avea alegerea aceasta:

Mi se pare un preț accesibil și îmi place foarte mult ideea de a fi altfel, jur! În plus, totul pare simplu de realizat fără să fii priceput în acest domeniu.

Sunt convinsă că unii preferă în continuare extensiile clasice pentru că s-au obișnuit cu ele și nu-i deranjează deloc sau pentru că nu vor să facă o nouă investiție și, mai sunt și cei care vor altceva. Desigur, nu mă refer aici la cei care folosesc extensiile de genul .hospital sau museum, aici este poate cumva chiar necesar. Mă refer la aceia care vor să fie cu un pas înaintea celorlalți, să iasă în evidență și în acest fel – creativii, cei care vor mereu acel ceva nou care apare. Aceștia din urmă după părerea mea creează trendul, sunt cei la care lumea spune ”wow, ce tari sunt aștia și originali” și ar vrea să fie ca ei. Mereu apreciez curajul și ieșirea din anumite tipare!

Tu din ce categorie faci parte? Las aici un link la îndemână în cazul în care nu ați intrat pe cel de mai sus, sigur o să vă încânte să butonați și să faceți câteva probe. Și… tu ce nume ai pune site-ului tău dacă nu ai fi limitat de extensie?

1 gând despre „Tu ce nume ai pune site-ului tău dacă nu ai fi limitat de extensie?”

Lasă un răspuns