

Bună, mă numesc Emilia Micu și sunt influencer! Bine, nu sunt un influencer mare, nu sunt vedetă, nu cresc cu zeci-sute de urmăritori pe zi, dar am și eu ceva urmăritori și o comunitate simpatică și dedicată adunată în jurul meu.
Cum a început povestea mea? Ei bine, acum ceva timp lucram într-o agenție de PR și comunicare și colega mea de birou primea săptămânal câteva colete consistente. Era influencer nișat pe vegan food și avea mare succes printre cei care aveau același stil de viață ca ea. Nu știam eu cu ce se mănâncă treaba asta, însă azi primea colete, poimâine colete, produse frumoase, de calitate, scumpe, cadouri… Ne arăta și nouă produsele, ne plăceau și mi-a plăcut teribil de mult mult modul asta de a produce ceva pe lângă job și de a te afirma, de a fi un model într-o comunitate a ta.
Eii, păi și eu știu să fac multe lucruri, am ce să comunic, știu să creez conținut, deja fac asta pentru toți clienții firmei. Sunt bună la fotografiat, la scris, am promovat deja zeci de afaceri în online, gata, mă fac și eu influencer! Mă promovez pe mine și ceva ce-mi place mie cu adevărat să fac, ce-o fi atât de greu?! Gata, mă fac și eu influencer!
Pandemia pentru mine a adus multe lucruri rele dar a adus pentru prima dată în viață timp liber pe care să-l folosesc finally așa cum simțeam. Eram mereu pe drumuri cu copiii, școală, grădiniță, afterschool, cumpărături, treabă în casă și seara picam ruptă. Niciodată pauză iar weekend-urile erau poate chiar mai obositoare. 🙂 Eii, dragă pandemie, îți mulțumesc pentru timp! Ne-am mutat la țară, copiii au avut vacanță apoi au învățat mai mult online. Forțată de conjunctură am gătit FOARTE mult și…
Ei, aici intră în peisaj partea cu influencereala. Mini talentul moștenit de la tata (bucătar de meserie) și plăcerea de a găti și a fotografia m-au făcut să-mi fac pagina de Instagram și să mă lupt cu concurenții vechi și foarte buni pe food să ies și eu în evidență. Nu am fost mânată de colaborări și produse ci de plăcerea de a face asta. Nici nu pregătesc o mâncare ieșită din comun, nu sunt bucătar de meserie. Sunt un om normal dar creativ, promovez mâncare obișnuită, iubesc și promovez România, natura, tradițiile noastre. Iubesc social media și nu mai lucram de ceva timp din cauza pandemiei. Aveam toate datele problemei, experiența necesară, plăcere mare pentru meseria asta și marea dorință de a mă afirma. Și nimic nu m-a putut opri!
Să-ți creezi o comunitate este foarte greu! Trebuie să captezi mereu atenția, să nu plictisești, să nu o dai în bară, să nu dezamăgești. Totul se întâmplă încet iar algoritmii parcă nu-ți sunt niciodată prieteni. Trebuie să fii bun, surprinzător, actual, natural, să nu umpli oamenii de promovări. De asemenea, trebuie să ții piept haterilor, sunt peste tot. Nu știu cât îmi iese! Ador însă pagina mea de Instagram, este locul meu de refugiu, locul unde eu sunt șefa, unde scriu și postez ce simt! Nu-mi pasă de ce zic oamenii, asta sunt eu!
Știu că s-a creat un trend de a considera influencerii niște persoane care stau cu mâna întinsă și nu fac mai nimic pentru produsele primite în sistem barter sau pentru colaborările plătite. Din păcate este adevărat! Mulți sunt superficiali, nu se informează deloc sau insuficient legat de produse. Dacă nu înțelegi un produs sau nu ți se potrivește, nu accepta colaborarea! Nu este muncă ușoară să alegi influencerii pentru afacerea ta, dar cei bine aleși chiar cred că pot face lucruri mari! Știu o afacere care a pornit doar cu o (mini)promovare în sistem barter pe Instagram, cu influenceri bine aleși și îi merge din ce în ce mai bine!
Influencerii sunt fără doar și poate o oportunitate pentru multe afaceri de orice fel. Fiind multe de spus şi de structurat despre influenceri, iată că a apărut recent o carte în acest sens şi este binevenită! Este vorba de cartea ”Ce ne facem, dom’le, cu influencerii astia?!” a lui Cristian China-Birta și poate fi deja precomandată. Această carte este destinată oamenilor de afaceri, antreprenorilor, brand managerilor sau tuturor celor din zona de marketing, care vor să înțeleagă cât mai bine cum pot să folosească aceste resurse digitale pentru a obține beneficii pentru brandul sau afacerea lor.

Cartea conține întregul traseu pe care să îl faci atunci când decizi să faci o campanie cu influenceri. Începând cu întrebarea fundamentală dacă merită sau nu să faci acea campanie, trecând prin cum alegi influencerii, ce le ceri, cum îi plătești și cum analizezi rezultatele campaniei.
Cred că un astfel de ”manual” era deja necesar. Poate fi un liant important între brand și influenceri și, de asemenea, poate spăla puțin imaginea de ansamblu a influencerilor. Nu toți întind mâna iar unii muncesc foarte mult pentru promovările pe care le fac. Unii dintre voi habar nu aveți de exemplu cât timp ia să gătești un preparat în care vrei să scoți în evidență un produs. Cât stai să pregătești masa, cât gătești efectiv, cât stai să strângi după tine, cât să speli vasele, cât stai să pui recuzita la locul ei, cât timp ia să faci fotografiile și partea video. La final de preparat, bucătăria arată ca după război! Munca nu se termină aici, trebuie să editezi foto și video, să te documentezi puțin despre brand și produs, să scrii ce trebuie, să le urci unde trebuie. Dacă mai scrii și un articol pe blog se mai adaugă și aici timp.
De cele mai multe ori produsele primite în sistem barter nu acoperă munca depusă. În general, mulți influenceri fac asta din pasiune și talent și asta se simte pe paginile lor, indiferent de domeniu. Asta pentru că nu este un job, nu ai program, nu ți-a impus nimeni să faci asta. Este timpul tău pe care alegi să-l petreci așa și nu altfel. Și dacă ai ales să faci asta din pasiune, o faci bine, e simplu!
Sunt mulți influenceri buni, talentați și potriviți pentru afacerea voastră! Rămâne să-i descoperiți și să faceți lucruri mari împreună. Eu chiar cred în puterea influencerilor! Unii oameni pot fi o mare și plăcută surpriză. Unii influenceri îți pot oferi idei, viziuni și perspective pe care tu, ca proprietar de afacere, nu ai reușit să le vezi niciodată.
Cu pasiune și drag am scris și acest articol cu o părticică din mine și povestea mea. Nu uitați de carte, sigur este faină! Îl urmăresc de ceva timp în social media pe Cristian China-Birta și la cât este de pregătit, surprinzător, funny și original, cartea sigur este o grozava creație!