
Nu mă pricep la calculatoare și punct. Bine, știu să-l folosesc pe al meu, stau zilnic câteva ore ”călare” pe el. Cu el lucrez și el reprezintă sursa mea de venit. Fără el și fără telefon aș fi zero barat. Da, chiar așa este, fără exagerare. O parte din viața mea stă cumva închisă în el. Aici mi-am salvat fotografiile și clipurile video la care am lucrat din greu în ultima perioadă și sunt extrem de importante pentru mine! Vaai, dacă ar dispărea e ca și cum aș rămâne brusc fără amintiri și job. Nici nu vreau să mă gândesc ce groaznic ar fi să nu mai am informațiile din laptop și telefon. Dezastru!
Situația actuală ne-a făcut să devenim mai dependenți de tehnologie și petrecem mai mult timp în online pentru a ne conecta cu cei dragi. De asemenea, telemunca a ”înflorit”, foarte mulți lucrăm de acasă și fără un dispozitiv conectat la internet nu avem cum să facem asta. De asemenea, și copiii sunt conectați cu profesorii și colegii prin intermediul tehnologiei.
Să vă povestesc un lucru… acum doua-trei luni mi-a dispărut pur și simplu blogul de pe fața pământului. Participasem cu articole la mai multe competiții, pierdusem atâtea ore în șir să scriu, să creez și țin foarte mult la el. Mă implic foarte mult și a fost un dezastru pentru mine. Nu am dormit o noapte de supărare, eram pur și simplu disperată. Să vă mai zic cât am plâns?! Mi-am dat seama cât de importante sunt pentru mine aceste lucruri și eram într-o situație în care nu mă gândeam că pot fi vreodată. Atunci efectiv nu am știut la cine să apelez, așa cum nu aș ști dacă mi s-ar întâmpla ceva cu dispozitivele (laptop, telefon). Până la urmă am rezolvat situația cu firma de hosting, după o perioadă în care nu am făcut nimic pentru că nu știam pur și simplu ce să fac!
Unele lucruri ai impresia că nu se pot întâmpla niciodată, că nu ai cum să pățești tocmai tu așa ceva, dar nu este deloc așa. Orice se poate întâmpla, neprevăzutul ne pândește și apare când ne așteptăm mai puțin. Și atunci ne-o dă la ”temelie” de nu mai știm de ce să apucăm să ne ridicăm la loc și încotro să o luăm. Groaznic sentiment!
Nu am prieteni pricepuți, nu știu ce aș face dacă m-aș ”pricopsi” cu un atac cibernetic. Habar nu am de unde ar trebui să pornesc, la cine să apelez și cum ar trebui să-mi protejez dispozitivele. Cu siguranță sunt foarte mulți în situația mea, la fel de ”habarniști”. Nu mă pricep la toate, sunt o persoană creativă, boemă, văd viața în fotografii, culoare, nu mă pricep la calcule, informatică și alte domenii asemănătoare. Pentru mine atacurile cibernetice vin de pe altă planetă, nu știu absolut deloc cu ce se ”mănâncă”.
Dacă m-ar întreba cineva cum îmi protejez eu dispozitivele de infractori cibernetici în această perioadă, când majoritatea activităților s-au mutat online, le-aș zice că aproape în niciun fel. Știu că asta mă face vulnerabilă și poate atâta sinceritate nu este bună, dar ăsta este adevărul.
Pentru că deja îmi dau seama că nu am reguli în ceea ce privește aparaturile mele, m-am interesat puțin și iată o serie de bune practici de navigare în siguranță:
- Reînnoiește datele de acces și verifică dacă laptopul e configurat corespunzător;
- Folosește un serviciu de VPN;
- Nu amesteca ce e personal cu ce e în scop de serviciu;
- Depistează tentativele de înșelătorie, fii atent la mesajele care par suspicioase;
- Respectă procedurile standard în regim work-from-home;
- Nu permite aplicațiilor să colecteze date care nu au de-a face cu funcționalitatea aplicației;
- Activează autentificarea în doi pași.
Atât de habarnistă cum sunt la acest domeniu, un lucru știu și eu, respectiv că Bitdefender oferă cea mai bună protecție împotriva infectărilor și că Compania a fost fondată și este deținută majoritar de un român, Florin Talpeș, unul dintre cei mai cunoscuți antreprenori IT din România. Nu am niciun antivirus la calculator, sau așa cred… cum aflu dacă am?! :-))

Vă las aici această informație, poate vă este și vouă utilă:
Pentru ca tu să fii în siguranță online, Bitdefender îți oferă o soluție de securitate cibernetică astfel încât device-urile tale să fie protejate. Bitdefender Total Security oferă protecție completă pentru dispozitivele Windows, macOS, Android și iOS, în timp ce Antivirus Plus și Internet Security sunt destinate dispozitivelor cu Windows, iar Antivirus for Mac celor macOS. Indiferent de dispozitivul utilizat, soluția de securitate se instalează rapid, are un impact redus asupra resurselor dispozitivului tău și oferă o protecție ridicată.
Aceștia am văzut acum că oferă și antivirus gratuit care poate fi descărcat de pe site. Bitdefender Antivirus Free Edition este uluitor de rapid, gratuit și include caracteristicile esențiale de protecție de care are nevoie orice computer cu Windows.
- Se descarcă și se instalează în câteva secunde, funcționează la viteză maximă fără a-ți încetini PC-ul.
- Ideal pentru gaming, editare foto și video și aplicații care consumă multe resurse.
- Protecție puternică integrată într-o soluție cu impact redus.
Și da, tocmai mi l-am descărcat și eu! 🙂
Toate prețurile serviciilor sunt la reducere și eu cred că puteți arunca cu încredere un ochi pe site. Eu nu știu ce înseamnă toate detaliile de pe acolo, dar sigur voi sunteți mai pregătiți decât mine.
Nu este deloc de neglijat faptul că unele persoane ”atacă” cu răutate dispozitivele noastre și că se ”hrănesc” cu răul pe care ni-l fac. Partea faină este că cu Bitdefender, beneficiezi de cele mai inovatoare tehnologii care anticipează, previn, detectează și remediază chiar și cele mai recente amenințări cibernetice, oriunde în lume. Pachetele lor sunt potrivite atât pentru companii cât și pentru acasă.
Hai că am învățat multe astăzi, sunt chiar mândră de mine. Sper că ești și tu cu un pas înainte datorită informațiilor incluse în acest articol. Dacă nu ai tu grijă de informațiile importante, nimeni nu o va face în locul tău.
Zi fără viruși să avem… coronaviruși sau viruși informatici. 🙂
1 gând despre „Ajutor, lăsați-mi calculatorul în pace!”