
Iubesc să gătesc, dar asta probabil că știți deja. Îmi plac provocările culinare și îmi place să îmi pun amprenta pe tot ce pregătesc bun. Orice prepar trebuie să aibă ceva ”al meu” în el, care vine din mine pe lângă rețeta clasică. Sunt o mâncăcioasă, o pofticioasă și o perfecționistă deși merg pe principiul că imperfect este noul perfect.
Îmi place ca mâncarea să arate real, să se vadă o firmitură rămasă în cadru, o coajă de ou uitată într-un colț. Vreau să se vadă în clipurile mele aburul când iese din mâncare, vreau să arăt realitatea, care nu este în studio, este acasă! Acasă gătim pentru familie și aici se adună lumea ghidată de miros. ”Ia, ce ai gătit bun de data asta, mami, miroase atât de bine!” Acasă se întâmplă să se strice platingul înainte de a fi fotografiat, copiii să-l ”atace” într-un moment de neatenție. Acasă este cu totul altă poveste. Aici ai tot ce trebuie, nu numai alimentele de pe listă. Aici ajustezi la fața locului, aici te lingi pe degete și guști din mâncare fără să realizezi că faci asta. Aici ești relaxat, gătești pentru cei dragi și îți dai toată silința nu numai să arate bine, ci să fie și cel mai gustos preparat din lume!
Am primit recent o provocare culinară și am fost foarte încântată. Provocarea însemna să folosesc foi de plăcintă și să prepar ceva bun cu ele. Ahh, super, păi la asta chiar mă pricep! Planul s-a schimbat pe parcurs, am pornit de la ideea de ceva dulce, dar am ajuns să prepar ceva sărat. Păi dacă tot o facem, să o facem lată zic! Hai să punem de-o plăcintă cu carne dinaia bestială, gustoasă din cale afară, aspectuoasă și din care cade carnea când muști. Să stai și să te lingi pe degete și să ai grijă să nu cadă pe tine. Să mănânci cu gura mare și cu poftă și să spui cu gura plină ”mamă ce bună e!”. Să te simți rege la un ospăț mare, imperial atunci când o savurezi.
Iată ce ingrediente am folosit pentru asemenea preparat regesc:
- 700 gr carne tocată de porc
- 250 gr ciuperci Champignon
- 2 buc ceapă mare de apă
- 1 legatură cu ceapa verde
- 4 căței usturoi
- 1 lingură bulion
- 1 legătură mărar
- sare
- piper
- cimbru proaspăt crenguțe
- 4 linguri ulei
- ierburi de Provence
- foi plăcintă Morărița (400 gr pachet)
- 80 gr unt topit
- 150 ml lapte bătut
- 1 ou
Mod de preparare
- Am tocat mărunt toată ceapa (uscată și verde) și am pus-o la călit într-un wok antiaderent în care am turnat înainte câteva linguri cu ulei. Am călit-o puțin și am adăugat deasupra carnea tocată de porc. Am adăugat și usturoiul pisat, am amestecat bine și am pus capacul să se călească.
- Am tocat mărunt ciupercile cu ajutorul unui blender. Am adăugat apoi ciupercile peste carne și am lăsat totul să se gătească la foc mic aproximativ 20-25 minute. Am adăugat apoi sare, piper, ierburi de provence și câteva crenguțe de cimbru proaspăt pe care le-am scos înainte să le pun în plăcintă. Când a fost gata compoziția am stins focul și am lăsat-o să se răcească compoziția înainte să o folosesc la plăcintă.
- Am desfăcut foile de plăcintă și am folosit câte două foi/rulou. Între foi am uns cu unt topit cu ajutorul unei pensule. Am pus carne apoi în capăt și am rulat până la capăt. Când a fost gata ruloul, l-am învârtit că pe un melc și l-am pus într-o tavă rotundă de cuptor pe care am uns-o cu unt. Am făcut așa până am umplut tavă de rulouri puse unul după altul că un melc. La ultimul rulou am folosit 3 foi de plăcintă.
- În tigaia în care a mai rămas puțin unt topit am adăugat un ou și laptele bătut. Am amestecat bine ingredientele și am turnat deasupra peste rulourile cu carne astfel încât să cuprindă toată suprafață. Am băgat la cuptor pentru aproximativ 30 minute la 180 grade sau până se rumenește frumos deasupra. Am lăsat-o puțin să se răcească înainte să o tai
Notă: Dacă doriți, puteți adăuga sare și în amestecul de ou cu lapte bătut de la final. Va recomand să gustați din compoziția de carne pe parcurs pentru a o potrivi de gust. Este bine să fie puțin mai picantă și mai condimentată pentru a fi mai savuroasă. De asemenea, puteți adăuga o cantitate mai mare de ciuperci și una mai mică de carne, după preferință.
Și am băgat tava la cuptor și am plecat să termin alte treburi. Când m-am întors de la treburile casnice, am zis ”wooow”! Chiar nu mă așteptam să arate atât de bine. Am scos-o rapid din cuptor și la fel de repede am și tăiat-o. Eu zic mereu ”așteptați să se răcească și apoi o tăiați” dar chiar eu nu respect niciodată această regulă, o încalc mereu, fără excepție. Și am gustat-o rapid și cu o mega poftă. A căzut și carne pe masă la prima mușcătură, dar am luat-o de pe masă și am mâncat-o fără probleme. Nicio bucățică nu se irosește! 🙂

Foile de plăcintă Morărita sunt foarte bune, ne-am înțeles perfect. Nu s-au rupt, nu s-au lipit între ele, au colaborat impecabil și și-au îndeplinit misiunea cu aplauze la final.
Rețeta video o găsiți aici:
Pregătiți și voi acestă delicioasă rețetă pe care v-o recomand cu tot dragul!