DIVERSE

Puțin cu puțin se face mult. Împreună putem reuși!

Sursa: stockfreeimages

Ştiu, trăim în prezent, ne gândim la ziua de azi, de mâine sau până undeva în viitorul apropiat. Sau poate puțin mai departe de atât, dar nu este mare diferența. Azi ne este bine, atât nouă cât și copiilor noștri şi ne este suficient. Suntem sănătoși, avem apă curentă, căldură în case iarna, încă mai ieșim pe stradă și avem o logică și o ordine în lume. Și suntem împreună, mama, tata și copiii, sănătoşi sub un acoperiş care ne protejează.

Totul pare firesc, soarele presupunem că ne va încălzi veșnic, anotimpurile sunt mereu aceleași pe care le-am învățat încă de la grădiniță. Nimic nou sub soare, nu-i așa?

Vrem modernizare, vrem o viață ușoară, cu cât mai puțin efort fizic depus pentru ceea ce facem. Înlocuim oamenii și munca fizică cu mașini și roboți, toți suntem niște intelectuali și muncim de la calculator. Cine face altceva e cumva ieșit din tipare. Devenim din ce în ce mai leneși și mai comozi. Mâncăm mâncare ieftină de la fast food pentru că nu vrem să depunem efort să gătim la noi acasă, nu vrem să spălam toată bucătăria după ce gătim. Durează mult să facem cumpărături înțelepte, ia timp să o pregătim, nu ne pricepem foarte bine să gătim. Și e mai simplu așa! Și ce bună e mâncarea de la fast food, nu-i așa?

Ne găsim scuze și spunem că evoluăm dacă luăm totul de-a gata, făcut de mașini. Avem mai mult timp decât aveau străbunicii noștri, dar nu realizăm asta. Nu muncim din greu să ne creștem animale, să ne producem propria mâncare. Folosim tot felul de chimicale pentru a căuta perfecțiunea în fructe și legume. Eliminăm tot ce nu pare perfect și așa îi învățăm și pe copiii noștri. Am creat niște tipare defecte și le lăsăm moștenire.

Având mai mult timp decât realizăm, viața ne-o organizăm altfel. O zi din viața unui om în ziua de azi, arată complet diferit față de viața unei persoane de aceeași vârstă și sex de acum 60-70 ani, nu zic mai mult.

Omenirea încotro se îndreaptă? Oare vom ajunge ca în filmele pe care acum le numim SF? Oare va fi realitatea în care vor trăi copiii noștri, nepoții sau strănepoții? Desigur, evoluția are părțile ei bune și ne bucurăm din plin de ele. Și eu mă bucur în acest moment. Nu scriu la lumina lumânării, stau comod într-un scaun de piele și scriu la laptop. Casa în care locuiesc este mare, frumoasă, eu stau la etaj în acest moment iar copiii sunt prinși în gadget-urile lor. Și sunt fericiți, se amuză. Astea sunt vremurile în care trăiesc, în care trăim de fapt. Dar oare care este viitorul cel mai sănătos pentru noi și pentru generațiile ce urmează să vină?

Din ce în ce mai mult în ultimul timp lumea este preocupată de produse bio, de tot ce înseamnă green, de mâncare bazată exclusiv pe plante. Un lucru cert este că lumea simte direcția ciudată și eronată spre care ne îndreptăm, noi toți de pe acest Pământ și încearcă să schimbe ceva. Tot mai multă lume se unește în tot felul de fundații, organizații pentru a încerca să schimbe ceva. Sunt din ce în ce mai multe afaceri cu vânzare online de produse prietenoase cu natura.

Să trăim green nu este foarte simplu, poate însemna efort și bani în plus. Produsele bio de orice fel sunt mai scumpe decât cele care fac rău planetei. Tone de plastic, de scutece folosite, de antibiotice, detergenți poluează non stop planeta. Dacă nu noi avem grijă de ea, atunci cine?

E.ON România a lansat campania „WE has no limits” și ne îndeamnă pe fiecare dintre noi să conștientizăm puterea comunității și a acțiunilor noastre de zi cu zi asupra planetei. Pe site-ul lor am văzut multe sfaturi importante detaliate pentru un viitor mai verde. E.ON ne vorbește despre energie regenerabilă, despre importanța facturilor electronice care salvează copacii de la tăiere, despre panourile fotovoltaice, despre mașinile electrice și multe altele.

Împreună cu tine, ne străduim să avem un viitor mai bun, mai sustenabil și mai curat, cu soluții energetice la fel de diverse ca lumea în care trăim. Ne dorim ca produsele și serviciile noastre nu doar să îmbunătățească viața clienților noștri, ci și să ajute la crearea unui viitor mai bun pentru noi toți.

Mai mult de atât, mi-a atras atenția pe site și o campanie cu numele Școala verde: un viitor sustenabil ce se poate implementa în școli de către profesori. În plus, și recompensele sunt substanțiale. Evident că am trimis deja la școală link cu această informație și mi-aș dori ca copiii mei să ia parte la acestă campanie împreună cu colegii.

Cât de verde este școala unde învață copilul tău?

Eu? Ce fac eu pentru schimbare? Fac multe, sau puține, depinde cum vezi lucrurile. Dacă ar fi să dau sfaturi pentru sustenabilitate din experiența proprie, acestea ar suna cam așa:

  1. Noi reciclăm! Reciclarea nu este ușoară mai ales că nu există tomberoane speciale la bloc sau la casa de la țară. Suntem singurii din sat care reciclează iar tomberonul l-am cumpărat din veniturile personale și nu a fost ieftin deloc. Mai mult, soțul le dă bani copiilor din sat dacă adună gunoaie reciclabile din jurul satului. Și da, aduc acele mizerii și le aruncă la noi în curte, în tomberonul mare cumpărat special pentru reciclat. Gunoierii nu sunt încântați de această practică a noastră, dar nu au încotro, au văzut că insistăm și au cedat. Ridică și acel gunoi și se ocupă de el corespunzător. Dacă insiști, se poate! Sper că învață și ei ceva bun din povestea noastră. De asemenea, toate rechizitele vechi ale copiilor sunt reciclate, copiii știu asta și le adună conștiincioși.
  2. Folosesc pentru curățenia din casă lavete prietenoase cu natura. Lavetele pentru vase, pentru praf, pentru șters geamuri și pentru aragaz și se folosesc fără produse ajutătoare, doar cu apă sau fără nimic altceva. Sunt mai eficiente decât puteți crede. De asemenea, pentru spălat rufe folosesc plăcuțe ecologice 100%. Folosesc pe cât posibil în casa mea produse din materiale prietenoase cu natura.
  3. Nimic nu se aruncă, totul se transformă, însă nu dusă la extrem. Cumpăr cantități mici de alimente perisabile. Gătesc porții mici de mâncare, resturile nemâncate ajung la animalele din curte, nu la tomberon. Avem în bucătărie o cutie specială pentru resturi alimentare, resturi care ajung la animale. Dacă se poate să reinventez a doua zi o mâncare din ce nu se mai mănâncă, o fac. De exemplu, din resturile de grătar prepar burgeri sau altă mâncare.
  4. Plantez flori și copaci. Avem la țară curtea plină cu arbori, în fiecare an cumpăr personal pomi fructiferi și îi plantez cu mâna mea! JUR că fac asta. Înafară că ne oferă fructele noastre sănătoase au și valoare sentimentală și îmi oferă amintiri. Îmi aduc aminte de unde i-am cumpărat, de momentul când i-am plantat. Știu arborii pe care i-am plantat cu tatăl meu când venea la noi în vizită. Anul acesta am plantat câteva sute de bulbi de flori, la primăvara curtea va trebui să arate ca un mini paradis. Am pus și mulți ghiocei, îi iubesc! Să vă mai spun ca avem grădină de legume (care acum nu mai este, evident, deh, este toamnă) și că am umplut cu mâna mea cămara cu conserve și murături? Și dacă vă spun că le-am pus singură cu mâna mea mă credeți? Câți bani am scutit? Mulți! Mai important este că știu ce mănânc eu și familia mea. Partea frumoasă este că altfel prețuiești munca ta și alimentele pentru care ai muncit o vară întreagă. Agricultura este extrem de importantă, pământul face magie în fiecare an. Îl iubesc și îl prețuiesc și arăt asta și copiilor mei.

Ideile mele mici poate nu schimbă foarte mult, dar împreună cu ideile tale și cu ale altor persoane pot face magie. Eu o parte din idei și din exemplele bune le spun și le arăt pe mediile sociale și pe blogul meu. Nu știu cum sună asta, dar am arătat toată vara gradina mea cu legume și minunatele roade pe care ni le-a oferit pământul. Am fotografiat cu drag fiecare recoltă și am mâncat mult mai sănătos! Am vrut să vadă lumea că se poate trăi și altfel. Dacă țin informațiile numai pentru mine, nu prea ajut cu nimic!

Singuri nu suntem o forță, mai mulți, da. Cu siguranță nu le știu pe toate, dar vreau să știu cât mai multe și vreau să ajut mai mult, din ce în ce mai mult. Îmi pasă de ce va fi pe planeta asta când nu voi mai fi, aș vrea să o știu tot verde și albastră. Aș vrea să fie un paradis pentru toți oamenii, să trăiască într-un aer curat, să muncească cu drag, să mănânce sănătos și să fie ei sănătoși. Până la urmă, suntem ceea ce mâncăm și ce respirăm.

Cu mine, cu tine, cu E.ON și cu alții ca noi se poate schimba ceva în bine! Puțin cu puțin se face mult. Împreună putem reuși!

Tu ce sfaturi de sustenabilitate poți împărtăși cu noi? Aștept părerile tale în comentarii.

Lasă un răspuns