FOOD

Prăjitură cu mere și sos de ciocolată

Vă aduceți aminte când aveam la școală lecțiile de lucru manual, sau atelier, nu îmi aduc aminte cum se numeau exact, însă era acea oră când pregăteam din când în când dulciuri. Da, exista așa ceva pe vremea lui Ceaușescu, probabil unele dintre voi, ceva mai tinere nu știți despre ce vorbesc. Așa deci, era o oră pe săptămână când împreună cu doamna profesoară pregăteam ceva bun. Ne spunea cu o săptămână înainte rețete și necesarul.

Pe vremea lui Ceaușescu era foame mare și fiecare se descurca cum putea. Dacă foloseam la o prăjitură 5 ouă, ne punea pe fiecare dintre noi să aducem câte un ou și așa mai departe și cu alte ingrediente. Folosea doar o mică parte din ce aduceam noi, fetele, de acasă. Restul… magie, dispăreau! 🙂 Nu o condamn pe doamna de atunci, doar mă amuz amintindu-mi.

Ideea este alta, într-o zi am preparat la școală această prăjitura cu mere și sos de ciocolată pe care nu o s-o uit NICIODATĂ. A ieșit atât de bună! Doamneeee cum era!!!! Și am primit fiecare o bucățică atât de mică că îmi venea să plâng. Doamna împărțea și cu femeia de serviciu și cu doamna de la clasa de lângă și tot așa. Pregăteam la ora o singura tavă cu prăjitură și noi eram multe. Îmi aduc aminte că îmi era atât de poftă că aș fi mâncat toată tava.

Evident, am pregătit-o apoi și acasă, că doar aveam rețeta, dar ca cea din ziua respectivă de la școală nu a ieșit niciuna, niciodată!

Și da, împărtășesc și cu voi această rețetă după atât de mulți ani. Sincer, rețeta este adaptată, caietul cu rețete de atunci nu știu exact unde este, dar cu prima ocazie când ajung acasă la părinții mei promit că o să-l caut. Îmi plăcea de mică să gătesc și îmi plăcea să scriu frumos de mână iar mama mă punea pe mine să scriu în caietul ei cu rețete. Ce draguț, nu?

Nu știu ce o să ziceți voi când o să gustați din această prăjitură, dar cred că vă veți gândi la povestea mea. 🙂

Bine, bineee… hai că vă zic și vouă cum am preparat-o, vă ofer și vouă ocazia de a gusta asemenea bunătate care sper să vă creeze măcar amintiri gustative.

Ingrediente pentru prăjitură:

 • 6 mere
 • 250g făină albă
 • 4 ouă (eu am folosit și de prepeliță, din acest motiv par mai multe în rețeta video)
 • 150g zahăr
 • 50g unt topit
 • 200 ml lapte
 • 2 linguri griș
 • un vârf de cuțit de praf de copt
 • un pliculeț zahăr vanilat burbon

Ingrediente pentru sosul de ciocolată:

Mod de preparare:

 1. Mai întâi de toate spălăm merele și le decojim. Le dăm apoi pe răzătoarea mare.
 2. Peste merele rase adăugam făina cernută, cele 4 ouă, zahărul, untul topit, laptele grișul, praful de copt și zahărul vanilat burbon. Încorporăm bine toate ingredientele.
 3. Într-o tavă unsă cu unt răsturnăm compoziția și dăm la cuptor pentru aproximativ 40 minute la 180 grade.
 4. Între timp pregătim sosul de ciocolată. Într-o crăticioară mică cu mâner punem untul la topit, adăugăm peste el zahărul și cacaoa. Amestecăm bine și adăugăm și laptele. Lăsăm să clocotească 2-3 minute și adăugăm și un pliculeț cu zahăr aromat cu rom sau pur și simplu esență de rom. Oprim apoi focul.
 5. Când prăjitura este rumenită o scoatem din cuptor și adăugăm peste sosul de ciocolată. O tăiem în bucăți și ajutăm sosul să intre intre bucățile de prăjitură. Dacă vi se pare mult sos de ciocolată în tavă, în puteți adăuga în farfurie. Pare că niciodată nu este suficient.

Vă las aici rețeta video:

Sper că nu eu v-am convins cu vorbele mele să o preparați, ci imaginile și videoclipul. Aștept să-mi povestiți experiența voastră legată de acest preparat.

Pe curând, dragilor!

Lasă un răspuns