FOOD

Zacuscă tradițională, la tuci

Sunt multe bunătăți în lumea asta, dar atunci când guști o zacuscă tradițională, preparată la tuci, e clar că o adaugi în top bunătăți. În plus, rămâi și cu amintirea amestecatului în tuci și gustatului direct din lingura de lemn imensă cu care ai amestecat. Asta mie mi se pare minunat!

Nu este o muncă ușoară să faci zacuscă, îți cam ia o zi întreagă cu tot cu pusul în borcane și sterilizatul acestora. Atunci când sunt în plin proces mi se pare prea obositor și mă gândesc ce simplu este totuși să o cumperi, dar apoi îmi dau seama că nimic nu se compară cu ceea ce faci tu acasă. Zacusca mea sunt convinsă că bate orice zacuscă din comerț din toate punctele de vedere.

Haideți să vă spun cum am preparat-o eu și ce ingrediente am folosit (cantitățile sunt ale legumelor în stare crudă, înainte de a fi coapte, decojite, preparate):

  • vinete 5 kg
  • ardei capia 3 kg
  • ceapă 1,5 kg
  • roșii 2,5 kg
  • bulion 400 g
  • 500 ml ulei
  • sare
  • piper
  • câteva frunze dafin

Mod de preparare:

  1. Am pregătit grătarul și am pus vinetele la copt și ardeii capia. Ardeii, chiar dacă nu se vede în fotografie, aveau sub ei o tablă metalică, nu au stat direct pe grătar. Este bine să fie focul mare, să fie flacără sub ele, nu cu jar.
  2. Vinetele le-am curățat de coajă fierbinți fiind. Așa pulpa este albă și frumoasă. Le-am pus la scurs într-o sită astfel încât să se scurgă toată zeamă amară și nesănătoasă din ele.
  3. Ardeii capia după ce s-au copt bine pe tabla grătarului, trebuie să fie aproape negrii de la arsură. Negreala este doar la coajă, sub coajă pulpa este pătrunsă și moale. Ardeii fierbinți i-am pus într-o oală cu capac peste care am pus sare. Am lăsat așa ardeii cam jumătate de oră până au ”transpirat” bine. Apoi am luat fiecare ardei în parte și l-am curățat de coajă, l-am spălat și i-am scos cotorul și semințele. I-am tăiat bucăți mici cu cuțitul. I-am pus deoparte.
  4. Am spălat roșiile, le-am curățat de coajă și le-am tăiat bucăți mari. Am pus tuciul pe foc și am pus roșiile. Am amestecat în ele des să nu se prindă de tuci.
  5. Am tocat ceapa și am călit-o puțin în cele 500 ml de ulei. Am ales să călesc ceapa separat, pe aragaz. Călitul înseamnă cam 10 minute pe aragaz și fără să se pătrundă de tot sau să se rumenească. Prăjeala ne face rău și vreau ca zacusca să nu ne cadă rău la stomac.
  6. Când roșiile au scăzut destul de mult am pus peste ceapa călită pe aragaz. Am stat numai lângă tuci și am amestecat să nu se prindă.
  7. Vinetele scurse de zeamă le-am tocat mărunt pe un tocător astfel încât să nu aibă ”ațe” neplăcute. Le-am adăugat apoi în tuci. Am adăugat apoi în tuci și ardeii capia tocați. Am amestecat des și am potrivit de sare și piper. Nu am pus piper boabe pentru că mi se pare groaznic să-l simt în dinți. Am pus câteva frunze de dafin.
  8. Am adăugat și 400 grame de bulion gros din borcan. Am lăsat pe foc până toate legumele au fost pătrunse bine.
  9. Am sterilizat borcanele și capacele în cuptor și am pus zacusca fierbinte în ele. Capacele trebuie sa fie noi pentru a nu risca să se strice zacusca peste iarnă.
  10. Borcanele le-am pus apoi într-o oală mare cu apă până aproape de capac. Am pus câteva ziare între ele să prevină o eventuală spargere din cauza clocotitului. Am fiert aproximativ 15 minute. Am pus oala deoparte cu câteva pături deasupra și am lăsat așa pentru o zi. Am aranjat apoi borcanele în cămară la loc răcoros și slab luminat.

Am umplut cu zacuscă 14 borcane de 400 grame.

Recunosc, nu am fost singură în toată operațiunea, am avut câteva mici ajutoare. Având și copii, nu am putut să mă focusez o zi întreagă numai pe zacuscă fără să mai fac nimic altceva. Ne-am simțit bine toată ziua, a fost o atmosferă tare plăcută. A fost atât de plăcut încât nu ar fi exclus să mai pregătesc o tură anul asta! :-))

Tu ai făcut zacuscă anul ăsta?

Lasă un răspuns