FOOD

Galetta cu prune, nectarine și nuci

Galetta – o minunăție de prăjitură de casă!

Deci nu m-am așteptat să-mi placă atât de mult galetta cu prune, nectarine și nuci! Mi se pare un desert fantastic. Este prima dată când o încerc și sper să o repet cât mai repede, nu prea ne-a ajuns doar una. 🙂 Puține ingrediente, efect maxim. Este un desert care lasă loc și pentru amprenta personală, poate fi preparată atât dulce cât și sărată. Se prepară atât de simplu și e atât de bună încât nu înțeleg de ce nu o prepară toată lumea, zău așa! Tu când te apuci de galetta ta? 🙂

Partea bună este că poți folosi ce fructe dorești și îți plac (piersici, vișine, cireșe, căpșuni, mere, banane, pere, afine, coacăze, mure, zmeură etc.) sau în varianta sărată (roșii, brânză, spanac, șuncă, ou, dovlecei, ciuperci etc.) Prunele și nectarinele sunt reginele în această perioadă, cel puțin la noi în curte, așa că le-am pregătit într-un mod regesc.

În plus, galetta are un aspect foarte frumos, comercial cum îmi place mie să spun. Poți impresiona cu acest preparat bine aranjat orice pretențios gurmand. Dacă savurezi o felie de galetta cu fructe la restaurant alături de o cupă de înghețată te simți cu adevărat răsfățat. 🙂

Ingrediente: (Porții: 6, Dificultate: Medie; Porții: 6; Gata în: 1 ora 25 minute)

Blat

  • 210 g făină albă
  • 70 g unt gras
  • 2 ouă (unul pentru compoziție și unul pentru a unge marginile)
  • 1 lingură zahăr pudră
  • 2 linguri apă
  • 1 lingură oțet
  • un vârf de cuțit sare

Umplutura de fructe 

  • 4 prune 
  • 3 nectarine mici
  • 4 linguri nuci pisate 
  • 1 lingură amidon alimentar 
  • 1 lingură zahăr brun

Mod de preparare:

  1. Punem făină cernută într-un bol peste care adăugăm celelalte ingrediente: untul, sarea, un ou, zahărul pudra, cele două linguri cu apă rece și oțetul. Amestecăm totul foarte bine până formăm un aluat bine legat pe care îl punem apoi în folie alimentară și îl lăsăm la frigider pentru aproximativ 30 minute. Puteți pune ingredientele și într-un robot de bucătărie dacă aveți, eu am făcut totul la mână.
  2. Feliem fructele peste care adăugăm zahărul brun și amidonul alimentar. Amestecăm totul și lăsăm deoparte.
  3. Scoatem aluatul din frigider și îl punem pe o foaie de copt. Punem deasupra o altă foaie de copt care ne va ajuta să întindem mai bine aluatul cu făcălețul. Formăm o foaie rotundă de aluat. Se întinde destul de greu fiind un aluat pe baza de unt, deci foarte fraged. Dacă nu va ies perfecte marginile, nu va faceți probleme, este firesc.
  4. Poziționăm pe partea din mijloc fructele frumos aranjate, lăsând de jur împrejur o margine de câțiva centimetri fără fructe. Îndoim marginea liberă în interior și dăm pe partea de sus care a rămas liberă cu ou bătut. Presăram pe partea cu fructe nucile pisate.
  5. Dăm la cuptor pentru aproximativ 40 minute la 180 grade. Pudrăm la final marginile cu zahăr pudră vanilat  și ne bucurăm de minunată imagine!

Start la devorat, chiar și fierbinte alături de o cupă cu înghețată cu vanilie! Așa-i că-i bun rău blatul crocant, ca un biscuit fierbinte? Mmm, dar și fructele sunt de vis, un contrast minunat. Ahh, nu a fost suficientă? Apucă-te rapid de încă una, acum ai văzut ce simplu se prepară!

Cu drag, a vostră Emi

Lasă un răspuns