FOOD

Varza călită acrită cu borș

Una dintre mâncărurile mele preferate este cu siguranță varza călită. Pur și simplu îi ador gustul acrișor, ușor crocant, cu carne și musai cu mămăligă fierbinte lângă și ardei iute. De fiecare dată când mâncăm la un restaurant tradițional e clar că îmi comand varză călită. Pentru prima dată gătesc cu varză din propria grădina, plantată și îngrijită de mine. De asemenea, carnea și legumele sunt din ograda proprie, crescute natural. Iubesc mâncarea românească și o gătesc și o promovez cu fiecare ocazie. 🙂

Ingrediente:

  • 3 kg varză 
  • 500 gr carne de porc
  • 4 roșii
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 300 ml borș
  • 2 lingurițe sare
  • 1 linguriță cimbru
  • 4 frunze de dafin
  • piper
  • 1 linguriță boia dulce
  • 2 linguri untură de porc
  • 1 legătură mărar

Mod de preparare

  1. Carnea se taie bucăți și se călește în untură. Dacă este o carne mai tare, trebuie pusă și apă peste ea să se înăbușe bine astfel încât să fie pătrunsă și moale.
  2. Ceapa se mărunţeşte iar morcovul se dî pe răzătoare și se călesc pentru câteva minute împreună cu carnea.
  3. Varza se toacă mărunt și se adaugă sare peste ea. Se amestecă bine cu mâna până începe să se înmoaie și să-și lase apă. Varză se pune apoi în oală peste carne și legume iar dacă are zeamă, această de preferat să nu se adauge. Se lasă să fiarbă la foc mic cu capac. Se gustă varza din când în când să vedem dacă este fiartă. Sunt soiuri de varză care se gătesc mai repede iar altele sunt mai țări. Eu recomand întotdeauna varză românească, mi se pare perfectă.
  4. Dacă varza este aproape fiartă să adaugă roșiile tăiate cubulețe. Se pot folosi și roșii din conservă dacă nu avem proaspete sau chiar bulion. De asemenea, se adaugă și condimentele: boiaua dulce, frunzele de dafin, piperul, cimbrul, și sare după gust.
  5. Borșul se adaugă câte puțin și se gustă. Unele borșuri sunt mai acre și altele mai ”blânde”. Adăugați după preferință. Unele persoane preferă varză călită fără acreală, mie îmi place neapărat acrită borș.
  6. După ce este totul fiert bine și începe să se vadă grăsimea la suprafață se stinge focul. Se mai poate pune și la cuptor să prindă o crustă mai frumoasă. Eu nu am procedat așa de această dată din lipsa de timp, dar varză arata mai bine și dacă se bagă pentru aproximativ 10-15 minute la cuptor. Se presară mărar tocat deasupra și se savurează fierbinte alături de cei dragi.

Lasă un răspuns