FOOD

Tort cremă de zahăr ars

Un tort home made frumos și delicios

Câteodată mă bag să fac unele lucruri fără să fiu invitată. Pentru că locuim la țară în această perioadă (bucureșteni fiind dintotdeauna) ne-am împrietenit cu câteva familii din jur. Unii dintre ei au mulți copii și nu acordă unor lucruri atâta importanță cât la acordăm noi. Eu cu ai mei copii nu am refuzat niciodată să nu mergem la o aniversare, însumăm anual o grămadă de aniversări și ne bucurăm mereu când suntem invitați. Suntem mereu pregătiți, aranjați și ne schimbăm tot programul zilei pentru o aniversare. Ai mei copii fac liste de cadouri cu câteva luni înainte de ziua lor. Când am auzit că este ziua unui vecin care împlinea 4 ani am zis că-i pregătesc și eu un tort, cum să treacă ziua fără să-l petrecem și noi? Surorile lui au adus lapte (au vacă) și eu am pus restul ingredientelor. Așa că am pus la cale un tort de casă sănătos și frumos, numai bun. A urmat și party la piscină, vă dați seama ce nebunie a fost!!

Dificultate: Medie Porții : 10 Gata în :1 ora 30 minute

Ingrediente:

  • crema caramel: 180 g zahăr
  • crema de zahăr ars: 7 ouă mari, 1l lapte, 200 g zahăr, esență vanilie
  • blat: 5 ouă, 125 g zahăr, 100 g cacao, 75 g făină, esență vanilie, un praf de sare, 2 linguri ulei
  1. Caramelul: În primul rând punem cele 180 grame de zahăr într-o tavă de copt, eu am folosit una rotundă. Important este să nu fie foarte mare și să aveți în vedere că va trebui întoarsă la final. Nu folosiți tavă pentru blat de tort, acelea care se desfac pentru că va curge caramelul. Puneți tava la ochiul de aragaz la foc mic și stați lângă ea până se topește tot zahărul. Aveți grijă să nu se ardă, puteți amesteca ușor în caramel. Cât timp este fierbinte, învârtiți tava astfel încât caramelul să ajungă pe toată suprafață tăvii, inclusiv pe margini cât de sus puteți. Folosiți neapărat mănuși de bucătărie, tava va fi foarte fierbinte. Lăsați apoi tava deoparte.
  2. Crema de zahăr se pregătește așa: Amestecați foarte bine cu mixerul într-un bol încăpător ouăle cu zahărul. Adăugați apoi și laptele rece și esența de vanilie și amestecați bine cu țelul. Turnați această compoziție peste caramel. Va recomand să dați printr-o sită fină compoziția, se mai adună caimac de la lapte sau părți ușor mai tari de la ou. Compoziția va fi astfel mai fină și fără resturi în ea. Veți auzi cum trosnește caramelul întărit, dar este normal, nu va faceți probleme. Băgați apoi tava la cuptor la 180 grade pentru aproximativ 20 minute. După aproximativ 10 minute vă apucați de pregătit blatul pe care îl vom adaugă peste crema de zahăr ars atunci când va fi cam 3/4 făcută.
  3. Blatul se pregătește așa: Separăm albușurile de gălbenușele și batem albușurile la mixer cu zahărul și praful de sare. Când albușul este spumă tare, adăugăm pe rând gălbenușele, cacao, făină, uleiul și esența și amestecăm cu ajutorul unei palete de jos în sus, cu grijă să nu se lase aluatul. Nu folosim bicarbonat sau alt agent de creștere, ouăle sunt suficiente pentru a crește acest aluat.
  4. Dacă crema de zahăr ars arată închegată (mișcați ușor vasul și vedeți dacă este întărită) adăugați aluatul și nivelați frumos ajutați de paleta de bucătărie. Băgați iar la cuptor până este gata și aluatul, aproximativ 25-30 minute sau până trece testul scobitorii. Lăsați apoi tortul la răcit iar când acesta s-a răcit băgați-l la frigider. Eu nu am apucat să-l mai bag la frigider pentru că ne-au invadat invitații, așa că ne-am grăbit. Nu va faceți probleme, nu este grețos dacă îl serviți călduț sau la temperatura camerei.
  5. Luați o farfurie întinsă și puțin adâncă în același timp, se va scurge puțin caramel și în farfurie. Dați cu ajutorul unui cuțit de jur împrejurul tăvii și desprindeți dacă mai este aluat lipit de margini. Poziționați farfuria peste tort și printr-o mișcare scurtă întoarceți compoziția pe farfurie. Ridicați ușor tava și bucurați-va de aspect! Siropul caramel va însiropa blatul de tort. Ehh, parcă va vine să va înscrieți la un concurs de gătit, așa de bine arată, nu-i așa? Numai bun se savurat alături de cei dragi!

Notă: Eu nu am pus compoziția pe baie de apă fierbinte. Din punctul meu de vedere iese perfect și așa.

Am ales să nu îl decorez, l-am întors pe dos înainte de a fi servit și toți copiii prezenți la aniversare au zis woooow. Inițial arată că o prăjitură de casă banală într-o formă rotundă. Va recomand să-l preparați oricând, nu numai dacă aveți un sărbătorit în familie.

Este cu adevărat delicios, nu știu cine ar putea refuza o porție din această minunăție, sincer!

Lasă un răspuns