Foccacia, această minunăție de pâinică este un produs de panificație specific bucătăriei italiene și are specific conținutul de ulei de măsline și de ierburi aromatice. Aceasta se consumată drept aperitiv dar nu numai. Partea frumoasă a acestei pâini este ornatul în funcție de imaginația și priceperea fiecărei persoane.
Am văzut zeci de feluri de foccacia care mai de care mai frumos aranjate! După coacere, din păcate, aspectul se mai strică, dar este firesc. Mie mi-a plăcut foarte mult să-mi ornez foccacia! Gustul este foarte bun iar mirosul ce iese din cuptor este fantastic! Eu am folosit o rețeta prin împăturire, cu foarte puțină drojdie dar la care durează mai mult procesul de dospire. Partea bună este că nu se frământă deloc. De asemenea, am ales sa folosesc și o parte de făină integrală pentru că în general nu mănânc pâine albă.
Dificultate: Medie Porții: 10 Gata în: 3 ore 40 minute
Ingrediente
- 500 g făină 650
- 200 g făină integrală de grâu
- 4 g drojdie uscată
- apx. 300 ml apă
- 1 linguriță sare
- 1 linguriță zahăr
- 5 linguri ulei de măsline
- 5 frunze busuioc
- 1 buc roșii
- 1 buc ceapă roșie
- 3 căței usturoi
- 1 buc ardei capia
- 1 crenguță de cimbru
Mod de preparare:
- Cântărim și dăm prin sită făina într-un bol încăpător pentru a se aerisi și a nu face cocoloașe. În mijloc facem loc cu mâinile și adăugăm drojdia, zahărul și puțină apă călduță. Începem să amestecăm încet și adăugăm apă călduță până obținem un aluat moale și ușor lipicios, dar destul de ferm. Adăugați și sarea. Trebuie amestecat doar până se încorpozeaza bine toată făina.
- Pe marginea vasului turnam uleiul de măsline și lăsăm timp de 30 minute aluatul deoparte, la loc călduros, acoperit cu o cârpă de bucătărie. Uleiul va ajuta să desprindem ușor marginile aluatului și face parte de asemenea din compoziție.
- După 30 minute împăturim aluatul astfel: luăm din margine și aducem către mijloc până toate părțile au fost aduse în interior. Atât. Punem la dospit iar pentru 30 minute. Aluatul se va lipi de mâini, dar este firesc.
- Efectuăm operațiunea de împăturire la aproximativ 30 minute pentru încă două-trei ori. În total putem împături de 3-5 ori. Aluatul începe să crească din ce în ce mai mult.
- În ultima fază mutăm aluatul pe tavă de copt întinsă a cuptorului pe care am uns-o cu unt. Întindem bine aluatul cu ajutorul mâinilor pe care am pus unei de măsline. Lăsăm la dospit pentru încă 30 minute.
- Ornăm apoi aluatul după bunul plac. Eu am folosit fâșii de ardei capia, ceapă roșie, usturoi, cimbru, roșii și busuioc proaspăt. Puteți pune și semințe. Puneți pe suprafață aluatului ulei de măsline din loc în loc.
- Băgați aluatul în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 35-40 minute, ardere uniformă sus și jos, la 180 grade.

Poate că metoda împăturirii va poate descuraja, însă va asigur că este foarte simplă! Vă spun sincer că nu mă uit mereu la ceas când fac aceste împăturiri și de fiecare dată mi-a ieșit pâinea minunată. Folosesc această metodă și când fac pâine obișnuită sau chifle. Odată ce o veți încerca este foarte posibil să va îndrăgostiți de această metodă ca și mine. La această metodă se folosește drojdie foarte puțină ceea ce constituie un avantaj, aluatul crește ajutat foarte puțin.