Cum să refuzi o farfurie cu ciorbă acră la masă de prânz, nu ai cum! Ciorba este o mâncare sănătoasă și sățioasă. La noi nu lipsește ciorba niciodată și am preparat până acum tot felul de ciorbe, în plus am (re)inventat și eu câteva. Azi vă propun o ciorbă de porc cu legume și acrită cu zeamă de corcodușe. Merge perfect cu smântână, ceapă roșie spartă cu pumnul și mult leuștean. Nu știu cum sunteți voi, dar eu după ce mă ridic de la masă după ce mănânc o astfel de porție de ciorbă, zâmbesc atât eu cât și stomacul meu.
Pentru această minunăţie de ciorbă avem nevoie de:
- 300 gr carne porc
- 1 buc morcov
- 1 buc ceapa
- 2 buc cartofi
- 1 buc ardei capia
- 100 gr ţelină
- 200 gr mazăre
- 3 roşii
- 1 linguriţă sare
- 400 ml zeama de corcoduşe
- 1 legătură leuştean
- 3 l apă
Mod de preparare
- Carnea de porc se spală și se pune la fiert în apă rece cu sare. Eu las bucata de carne mare, iar după ce fierbe o tai cubulețe. Când se adună spumă la suprafață apei se adună cu o spumiera sau o sită. Carnea de porc este destul de tare și trebuie fiartă foarte bine. După aproximativ 45 minute se adaugă legumele.
- Următoarele legumele se spală și se taie cubulețe și se adaugă în oală: morcov, țelină, ceapă, ardei capia. Mazărea se adaugă și ea la fiert. Se adaugă și sare. După aproximativ 15 minute se adaugă și cartofii tăiați cubulețe.
- Se scoate carnea din oală, se elimina pielițele sau grăsimea în exces, se taie cubulețe și se adaugă înapoi în oală.
- Se curată roșiile de coajă și se taie cubulețe mici. Se adaugă în ciorbă când cartofii sunt pătrunși. De asemenea, în acest pas se adaugă și acreală. Eu am folosit zeamă de corcodușe, însă puteți înlocuit și cu borș.
- Se lasă să fiarbă până roșiile sunt fierte. Când se oprește focul se adaugă leușteanul tocat mărunt. Se servește fierbinte, cu pâine, smântână, ceapă sau ardei iute. Poftă mare!
Notă
Apa o să mai scadă pe perioada fierberii, depinde de gusturi dacă doriți o ciorbă mai groasă sau mai zemoasă, mai acră sau mai dulce. Grosimea ciorbei se ajustează pe parcurs. Verificați pe parcurs și dacă legumele s-au fiert. Sare adăugați după gust, iar gustul îl puteți definitiva la final.
