FOOD

Chips din dovlecei cu sos de usturoi

A venit în sfârșit sezonul lor! O legumă ieftină care nu are un gust puternic și poate fi folosită în foarte multe rețete. Eu una iubesc dovleceii! Pur și simplu îmi plac prăjiți, la grătar, în ciorbă, în supa cremă, la cuptor, în omletă etc.

Povestea chipsurilor din dovlecei începe clasic, cu a fost odată o punguliță cu semințe de dovlecei. Am pus semințele în pământ (ne-am mutat la casa de la țară din cauza pandemiei) și mi-am făcut plan ca primul dovlecel cules să îl mănânc prăjit așa cum am mâncat în Grecia și în Bulgaria. Bine… acolo erau fantastici și pentru că îi mâncam înfometați la masa de prânz după ce ne bălăceam și pentru că aveam ca view marea de care apropo mi-e maxim de dor. Și e atât de bine să fii servit! Mi-e atât de dor să mănânc la restaurant, jur!!

Așaaa, să revenim la dovleceii noștri. Deci rețeta de dovlecei prăjiți ca în Grecia și Bulgaria (sigur se mai mănâncă la fel și în alte țări), așa cum i-am preparat eu, sună cam așa:

  • 2 dovlecei potriviți ca mărime
  • sare
  • 7 linguri făină
  • 400 ml apă
  • ulei pentru prăjit

1. Dovleceii i-am feliat subțire și am presărat pe ei sare. Atenție cu sarea să nu iasă prea sărați! I-am lăsat vreo 10 minute și am scurs bine zeama care se lasă, i-am stors puțin în mână să iasă cât mai multă din ei.

2. Între timp am pregătit amestecul de făină și apă. Amestecați bine să nu rămână cocoloașe. Compoziția trebuie să iasă mai apoasă decât cea de clătite.

3. Punem uleiul la încins și când este gata, luăm fiecare dovlecel, îl dăm prin compoziția de făină cu apă și în băgăm în baia de ulei încins. Se prăjesc foarte repede, se întorc pe ambele părți și se scot de servețele pentru a absorbi excesul de ulei.

4. Eu i-am servit cu sos de usturoi pregătit cu usturoi pisat, smântână și sana plus mărar proaspăt.

Sunt delicioși, îi iubesc!! Este genul de preparat de care simți că nu te poți sătura. Puteți încerca aceeași rețetă și cu vinete, poate nu feliate la fel de subțire, puțin mai gros. Puteți să-i aranjați altfel în farfurie, aliniați, în formă de floare sau mai știu eu cum. Problema mea cea mai mare este că sunt maxim de pofticioasă și nerăbdătoare și nu am stat să-i aranjez. Îmi place să mănânc mâncarea foarte fierbinte, imediat ce este gata.

Personal, îmi place mult mai mult să-i mănânc așa față de dovleceii pane obișnuiți. Ies puțin crocanți iar împreună cu sosul de usturoi sunt pur și simplu fantastici.

Nu vă mai rețin, vă las să mergeți să-i preparați și voi!

PS: voi în ce țară ați mâncat dovlecei prăjiți așa?

Poftă mare! 🙂

Lasă un răspuns