FOOD

Socată acidulată şi aromată

În fiecare an e musai să fac socată. De câteva ori chiar! Ne place mult şi o aşteptăm tot anul. Nu se compară cu nicio socată cumpărată din comerţ, pun din belşug lămâie şi zahăr și iese delicioasă. Florile le folosesc imediat ce le-am cules pentru un maxim de prospețime.

Pentru o socată ca pe vremuri, pentru un recipient de 5 litri de apă, avem nevoie de:

  • 6-8 flori de soc mari, proaspete și parfumate
  • 3-4 lămâi
  • 400 gr zahăr (puteți folosi și zahăr brun, iese socata maronie dar nu contează)
  • câteva boabe de orez sau 2-3 grame de drojdie proaspătă

Socata fermentează și fără drojdie sau orez, doar că durează puțin mai mult până începe să se aciduleze. Dacă ai rabdare, nu pune niciun ajutor de fermentație. Va avea un gust puțin mai delicat și va ține mai mult.

Florile spălate se pun în borcanul cu apă (eu am folosit apă plată cumpărată) și se adaugă sucul de la lămâi (plus câteva felii de lămâie, mai mult pentru aspect) și zahărul. La final se adaugă drojdia/boabele de orez. Se amestecă bine și se pun în cămară la loc întunecos. Se amestecă de minim 2 ori/zi. În mod obișnuit este gata în 2-3 zile, însă în funcție de temperatura ambientală sau de cantitatea de drojdie se poate acidula mai repede. De fiecare dată când amesteci în ea ar fi bine să o guști.

Când începe să se aciduleze și are acel gust bun de socată, se strecoară, se pune în sticle și se bagă la frigider. Dopul nu trebuie să fie închis ermetic pentru că acidul trebuie să iasă din sticle. Ține destul de mult la frigider și este o băutură plăcută și răcoritoare. La noi nu a stat niciodată prea mult în frigider, dar știu că poate ține și 2-3 luni.

Dacă uiți de socată timp de 1-2 săptămâni și se acidulează prea tare nu e bine să o bei înainte să te urci la volan, concentrația alcoolică este destul de mare și periculoasă, s-a transformat în vin.

Nouă ne place atât de mult socata astfel încât ”vânăm” mereu flori de soc în această perioadă. Știm unde găsim și pornim la cules. 🙂 Cel mai greu este să ajungi la acele flori din vârful copacului, sunt atât de mari și frumoase, nu-i așa? Dacă vezi prin parcuri sau pe lângă blocuri o mama disperată prin copaci, zgâriată și disperată după flori de soc, probabil sunt eu. :-))

PS: Dacă consumi sucuri din comerț, este păcat să nu renunți la ele pentru minunata socată. E atât de simplu de pregătit și te provoc să pregătești și tu. E foarte posibil să devii ca noi, socată addicted :-)))

1 gând despre „Socată acidulată şi aromată”

Lasă un răspuns