

Salutare! După câteva serii de socată preparate anul asta, am zis sa trec la nivelul următor: sirop de soc 🙂
Suntem din București dintotdeauna dar ne-am mutat la țară de aproape 3 luni din cauza Coronavirus-ului. Asta mă face să văd viața diferit dar și să mă bucur de toate darurile naturii mai mult decât o fac ceilalți ”consăteni”. Satul e plin de arbori de soc, cum sa nu-i remarc, le știu forma de la o poștă! În București ”vânam” florile ca un șacal, știam toate locurile din cartier și de la serviciu. Aici am la discreție de-aș putea să-mi deschid o afacere cu socată. :-)))
Știam că există sirop de soc dar nu am făcut niciodată. Când prepar ceva nou am o emoție și o mică teamă personală de eșec. Nu e mare brânză dacă greșesc un preparat, nu este pierdere prea mare de bani, dar îmi pare întotdeauna rău de timpul pierdut și îmi scade stima mea de sine de ”bucătăreasă” pricepută la toate. Nu mi se întâmplă des, dar în fața necunoscutului e firesc să ai ceva emoții. Greșelile culinare le iau întotdeauna constructiv. Nu a fost cazul de data asta, sincer! A ieșit așa cum mi-am dorit din prima. 🙂
Mă gândeam ieri să fac un sirop de soc din cauza pungii cu flori pe care o culesesem la plimbarea de seară, dar sincer, nu mă gândeam că poate fi atât de bun! Este atât de bun încât nu cred că o să mai fac socată clasică! Siropul are avantajul că ține mai mult, este concentrat, îl poți prepara cu sifon rece (Da, sifon! Aici la țară toată lumea cumpără încă sifoane) sau cu apă minerală acidulată și rece, normal! Am făcut socată anul acesta de 4 ori iar cu siropul asta de soc pun capăt socatelor de anul acesta. :-))
Am vizionat pe net câteva rețete de sirop de soc, le-am modificat pe toate și a ieșit rețeta mea PERFECTĂ! Iată cum am preparat eu:
Ingrediente:
- 1,5 litri apă
- 1,5 kg zahăr
- 3 lămâi mari
- apx. 40-50 flori de soc mari (sau chiar mai multe)
Mod de preparare:
Am fiert apa împreună cu zahărul aproximativ 10 minute. Am adăugat apoi florile de soc spălate cu curățate de frunze și bețele mai tari. Atenție mare la gâzele care se încăpățânează să cadă de pe flori atunci când le spălați. Sunt tare neplăcute, insistați până scăpați definitiv de ele. Am stors două dintre lămâi și am adăugat sucul lor la fiert plus o lămâie tăiată felii. Lămâia pe care am adăugat-o la fiert feliată a fost anterior răzuită de coajă, coajă pe care o folosim la prăjituri și astfel am evitat amărirea sucului.
Lăsăm sucul la fiert la foc mare aproximativ 15 minute, timp în care amestecăm din când în când. După ce l-am luat de pe foc, l-am mai lăsat încă aproximativ 10 minute cu capac. Am pregătit sticlele care trebuie să fie curate și dezinfectate. Am strecurat bine de tot siropul (sită plus tifon), l-am turnat fierbinte în sticle și am închis bine capacele. Au ieșit aproximativ 2,3 litri de lichid concentrat.
Sticlele fierbinți se acoperă cu o pătură groasă și se lasă să se răcească până a doua zi. Se depozitează în cămară și rezistă o lungă perioadă de timp, în funcție de cât de bine a fost conservat. După deschidere sticla ar trebui ținută la frigider.
Eu am folosit foarte multe flori de soc și siropul a ieșit foarte concentrat și aromat. Lămâia a fost nici prea multă nici prea puțină, perfectă cât să facă sucul puțin acrișor.
Se prepară în funcție de gust, aproximativ două degete de sirop (sau chiar mai puțin) și restul apă plată, apă minerală sau sifon. Dacă sunt reci și mai bine!
Ai mei copii iubesc socata și acest sirop natural de soc. Nu cumpărăm niciodată suc din comerț așa că ne răsfățăm cu siropul nostru home made.