
Toți am trecut de multe ori prin faza de a avea în fructieră diverse fructe nemâncate, care încep să-și piardă aspectul și savoarea, nu-i așa? MERE și BANANE de foarte multe ori și stai să te gândești cum să le pui în valoare și să prepari ceva delicios, nu foarte greu de preparat și cu ingrediente care să nu te scoată din casă la cumpărături, mai ales în carantină. Acest desert pe care îl poți pregăti cu mere este applebread sau cu banane, bananabread.
Vă pot garanta ca sunt fantastice la gust, ca miroase divin în casă când le ai la cuptor și că cel puțin eu, nu am găsit o modalitate mai bună de a face ceva mai gustos din ele. Nu te stresa, chiar dacă nu ești un expert în prăjiturit, este o rețetă simplă și ușor de realizat chiar și de cei mai putin experimentați în bucătărie.
Acest tip de prăjitură are forma sa specifică, de pâine. Poate fi servită perfect la un mic dejun dulce, alături de o cană cu lapte sau lângă cafeaua de fiecare zi. Merge oricum mâncată în orice moment al zilei, la noi nu a prins niciodată a doua zi. Este acel tip de desert care se pregătește foarte repede și dispare la fel de repede. 🙂 Magia constă în gustul său minunat.
Ingrediente pentru două forme mici de chec:
- 4 mere mari (sau 4 banane coapte bine, dacă optezi pentru banana bread)
- 4 ouă
- 200 gr unt gras
- 250 gr zahăr
- 2 pliculețe zahăr vanilat
- 200 gr făină
- 80 gr cacao
- 150 ml lapte
- un vârf de cuțit de praf de copt
- o mână cu nuci mărunțite mare
- coajă de la o lămâie
- esență de vanilie
- scorțișoară după gust
- un praf de sare
Mod de preparare:
- Se amestecă ingredientele uscate într-un bol (făina și cacaoa cernute și praful de copt)
- Untul la temperatura camerei se bate cu mixerul împreună cu zahărul, zahărul vanilat și ouăle adăugate pe rând
- Peste compoziția umedă se adaugă merele rase după ce au fost spălate și decojite, laptele, nucile și toate esențele. Dacă merele și-au lăsat zeamă, nu este nicio problemă, se adaugă și ea. După ce omogenizăm totul bine, adăugăm ingredientele uscate și amestecăm ușor până se încorporează.
- Compoziția (care iese destul de groasă) se răstoarnă în tăvile de chec care în care a fost pun înainte foaie de copt. Dacă nu ai forme speciale de chec, poți folosi orice altă tavă de copt.
- Poți orna cu nuci pisate, fulgi de migdale, felii de măr, fulgi de ciocolată, eu însă nu am ornat cu nimic.
- Tăvile se bagă la cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 45 minute la 180 grade, sau până compoziția trece testul scobitorii.
- Se lasă să se răcească puțin apoi se scot din tavă. Ideal ar fi să fie consumate la temperatura camerei, uneori pot fi grețoase prăjiturile fierbinți, vă spune o gurmandă care nu are răbdare niciodată să se răcească. :-)) Cert este că se feliază perfect doar după ce se răcește, altfel se rupe.



Eu am savurat apple bread cu un pahar de socată rece și acidulată. Îmi place mult combinația. Apropo, rețeta mea de socată este aici.
Nici nu-ți dai seama că acest desert este pregătit cu mere, nu se văd pentru că am fost date pe răzătoare și nici nu-ți dai seama din gust. Poți tăia mărul bucăți foarte mici în loc să-l dai pe răzătoare dacă vrei să fie vizibil atunci când îl tai. Este un desert ușor umed, nu uscat ca o felie de pâine. Nu uita să încerci rețeta și cu banane!
Poftă mare și pe curând! 🙂