FOOD

Un CREME BRULEE pentru toată familia (sau doar pentru tine)

Ştii acel desert la care pofteşti de fiecare dată când îţi este poftă de ceva dulce? Acel desert la care visezi după masa de prânz și salivezi de fiecare dată când îți vine în minte sau când îi vezi fotografia pe Instagram? Acel desert cremos, delicat, franțuzesc și fin este  Crème brûlée. Este un desert care te face să spui mmmm după mmmmm.

Îl poți pregăti în vase individuale, dacă ai așa ceva, sau mai simplu, într-o tava pentru toată familia. Eu l-am pregătit în tavă pentru toată familia dar mi-am pregătit și un vas mic numai pentru mine. L-am savurat cald, pentru că nu stau bine cu rabdarea când vine vorba de dulciuri și poftă. 🙂 Și ce poftăăăă! Bine, voi îl veți savura rece, nu-i așa?

Iată rețeta folosită de mine.

INGREDIENTE:

  • 600 ml lapte
  • 200 ml smântână dulce (pentru frișcă sau pentru gătit)
  • 7 ouă
  • 100 gr zahăr pentru caramel
  • 100 zahar pudră vanilat
  • 2 linguri apă
  • un praf de sare

MOD DE PREPARARE:

Întâi de toate am pregătit caramelul. Am pus 100 grame de zahăr în tavă cu două linguri de apă și am pus tava pe foc. Am amestecat în el până a început să se caramelizeze apoi nu am mai amestecat. Fiți cu ochii pe el pentru că se arde foarte repede. După ce prinde o culoare maron se dă la o parte de pe foc și se întinde caramelul și pe marginile tăvii. Dacă pregătiți în vase individuale, puneți repede cu lingura caramelul și întindeți-l pe marginile vasului. Acesta se va întări foarte repede la contactul cu vasul rece. Chiar dacă nu se va întinde foarte bine, nu vă faceți probleme, la cuptor se va topi oricum.

Pregătim rapid și compoziția. Punem într-un vas pe foc laptele și smântâna. Când încep să fiarbă se dau de-o parte. Într-un alt vas mai mare batem foarte bine ouăle cu restul de zahăr (în puteți bate chiar și cu mixerul pentru 2-3 minute). Adăugăm apoi pentru ouăle bătute puțin câte puțin din amestecul cald de lapte cu smântână. Nu turnați repede, oul se poate întări și nu vrem asta.

Turnăm apoi compoziția lichidă în tava unsă cu caramel (sau în vasele mici unse cu caramel). Nu trebuie lăsat loc în vas pentru a crește, acest preparat rămâne cuminte la locul lui. 🙂 Tu în schimb nu știu cât o să stai la locul tău, vei ta târcoale cuptorului, de asta sunt convinsă.

Preparatul îl punem la cuptor pentru aproximativ 45-50 minute la 160 grade. Fără ventilație și cu ardere sus și jos. Știu, foarte mulți aleg să pună preparatul într-un vas cu apă fierbinte când îl bagă la cuptor. Eu l-am pregătit de fiecare dată fără apă la bază și mi s-a părut perfect cum a ieșit.

Dacă prepari pentru prima data Creme brulee (sau cremă de zahăr ars) probabil te vei întreba dacă nu cumva ai greșit ceva pe parcurs. Compoziția este lichidă și pare greu de crezut că se va transforma într-o cremă delicioasă. Chiar dacă este un preparat foarte lichid, el se va întări, nu-ți face probleme.

Ehhh, acum că este gata, lasă-l să se răcească, nu tăbărî pe săracul desert (așa cum am făcut eu de exemplu :-)) ). Îl poți pune și la frigider și mânca a doua zi.

Desertul meu a fost preparat ca la carte, adică după ce l-am scos din cuptor am presărat peste el puțin zahăr și l-am caramelizat cu acea torță pentru bucătărie. S-a format o crustă subțire dar tare de zahăr.

Dacă l-ai preparat în vase individuale, desprinde marginile cu ajutorul unui cuțit și răstoarnă-l în cea mai frumoasă farfurie. Joacă-te cu decorul și închipuie-ți că-l savurezi la măsuța mică și rotundă cu vedere la stradă din Paris. Savurează-l cu cea mai mică linguriță să pară interminabil.

Bon appetit, mes chers amis!

Lasă un răspuns