
Am tot dat zilele acestea pe net cu ochii de tot felul de chifteluțe cu cartofi și tare mi-au făcut poftă. Am plănuit în mintea mea să pregătesc și eu, dar am improvizat în stilul meu caracteristic și așa a luat naștere o nouă rețetă: TURTIȚE FERMECATE CU CARTOFI.
De ce ”turtițe”? Pentru că nu arată chiar a chiftele și pentru că mi-au adus aminte de povestea ”Turtița fermecată”. Așa-i că și pe tine te-au fermecat? 🙂
Imediat ce le-am scos din cuptor m-am lăudat pe grupul de WhatsApp pe care îl am cu restul familiei și am trântit pur și simplu acolo așa sec o fotografie. Imediat au apărut reacțiile și cum toți mi-au cerut rețeta am zis să o și pun pe ”hârtie”. 🙂 Un lucru bun nu trebuie să îl ții doar pentru tine și cei apropiați, corect?
Iată ce am folosit pentru ca ”FERMECATELE” să apară:
Ingrediente:
- 5 cartofi albi potrivit de mari
- 4 fire de ceapă verde și un fir de usturoi verde
- 1 ceapă normală
- o legătură mărar
- 2 ouă
- o mână mare de mazăre congelată
- sare
- piper
- făină cât cuprinde astfel încât să se formeze un aluat destul de moale (apx. 250 gr.)
Turtiţe pregătite pentru ”bronzat” Aici nu adăugasem încă făina
Mod de preparare:
- Am curățat cartofii și i-am pus la fiert întregi. După ce au fiert i-am pasat cu aparatul manual ca pentru piure.
- Am tocat toată ceapa și usturoiul și le-am pus puțin la prăjit/înăbușit împreună cu mazărea.
- După ce s-au făcut pe jumătate le-am adăugat peste cartofii pasați și le-am amestecat.
- Am adăugat și mărarul tocat precum și ouăle bătute.
- Am adăugat sare și piper.
- Am adăugat făină cernută până am obținut un aluat destul de moale dar care a putut fi modelat bine în mâini cu ajutorul făinii.
- Am format bile mai mari pe care le-am turtit puțin și le-am aranjat în tava dată cu ulei și tapetată cu făină. Am rămas fără foaie de copt și nu am mai făcut un drum special până la magazin dar a mers perfect și așa.
- Am dat tava la cuptor la 180 grade pentru aproximativ 30 minute. Turtitele trebuie să arate rumenite și ușor crocante la exterior.
- Am pregătit un sos de usturoi cu smântână și iaurt. Am adăugat în sos și un fir de usturoi verde tocat mărunt.

Desigur, dacă nu ai răbdare să aștepți să se coacă la cuptor, le poți prăji în tigaie cu puțin ulei. Noi nu am avut răbdare, dar nu am avut încotro, erau deja în cuptor. :-)) Le-am devorat cu sos de usturoi iar copiii cu ketchup și am exclamat încontinuu ”mmmmm”, lucru care probabil ți se va întâmpla și ție.
Sper că și tu ai poftit la simpaticele mele turtițe, că #staiacasa și esti pus/ă pe gătit și experimentat. Dar nu pe îngrășat!
Să vă fie de bine!