În primul rând, recunosc, nu este meritul meu, nu am inventat eu aceasta rețetă, eu doar am adaptat-o după gusturile familiei mele și v-o prezint în cele ce urmează. Faptul că nu conține drojdie și se pregătește ultra rapid o transformă în rețeta perfectă în această perioadă. În plus, nu trebuie să fii bucătar sau master chef să o poți prepara. Nu ai făcut niciodată pâine? Eii, e cazul să începi cu această mega-simplă rețetă.
În plus, când toată familia este acasă, vă puteți strânge toți în bucătărie să o savurați caldă cu unt și sare. La noi s-a evaporat rapid din peisaj și s-a teleportat în stomac lăsând un miros minunat în casă și un zâmbet de mulțumire pe chipurile noastre. 🙂
Haideți să vedeți ce simplu se prepară…
Ingrediente:
- 200 g făină integrală
- 150 g făină albă
- 50 g fulgi & tărâțe de ovăz
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță sare
- 1 linguriță zahăr
- 1 ou
- 1 sticlă de lapte bătut (330 g)
Mod de preparare:
Într-un bol încăpător am pus făina cernută peste care am adăugat apoi toate celelalte ingrediente uscate. Separat am bătut oul cu laptele bătut pe care le-am adăugat apoi peste ingredientele uscate și le-am amestecat foarte bine până aluatul a arătat perfect omogenizat. I-am aplicat aluatului un ”X” corespunzător (poate l-am făcut chiar prea adânc din greșeală, dar tu o să fii mai atent/ă).
Aluatul l-am pus într-o tavă de cuptor în care am pus foaie de copt și l-am dat la cuptor pentru aproximativ o ora la 180 grade.
Mod de mâncare: rapid, cu unt și sare 🙂
Am stat lângă cuptor și am privit minunea cum se transforma și devenea pâinea perfectă. Mirosul m-a ucis încet și sigur. Și nu numai pe mine. 🙂 Pe la jumătatea programului de coacere deja îmi făceam planul cum o vom devora. Am pregătit untul și râșnița cu sare. Nu că ar fi scurtat timpul de coacere sau ar fi făcut vreo minune să apară brusc rumenă în fața noastră, dar nerăbdarea și pofta își spuneau cuvântul.
Și da, chiar mi-a ieșit perfect. Am lasat-o (cu greu) deoparte pentru 10-15 minute dar a fost încă suficient de caldă încât să topească imediat untul.
Desigur, puteți (re)adapta rețeta în funcție de preferințe. Data viitoare vreau sa fac chifle și să folosesc și mix de seminte. Puteți să încercați doar cu făină albă de exemplu. Și cu cartofi sau ceapă. Iar dacă stați bine la capitolul drojdie, de ce să nu o folosiți? Imaginația nu are limite, ghidată fiind de poftă și curaj. Așa apar cele mai reușite rețete, important este să le dați share! 🙂
Pâinea de casă este divină, adună membrii familiei la masă și crează amintiri frumoase de care nu le poți satura niciodată.
De pâinea de casă și de creat amintiri frumoase nu mă voi sătura niciodată.
PS: Rețeta îi aparține lui Jamie Oliver.