FOOD

O ciorba cu poveste!

Ciorba cu pasare de tara si taitei de casa

Pentru mine, ciorba bate orice alt preparat. Sunt multe preparate care imi plac, evident, dar ciorba parca ma satura cel mai bine. Imi place ca nu este o mancare uscata, este plina cu legume, nu contine prajeli, este sanatoasa, cu ea am crescut si cu ciorbe imi cresc si copiii. Nu mi-e rusine cu asta, sunt chiar mandra! 🙂

Povestea ciorbei mele este mai lunga, pentru ca este una speciala. Va povestesc intai de toate cum am preparat-o si apoi va spun si finalul fericit.

INGREDIENTE pentru CIORBA DE PASASE DE TARA CU TAITEI DE CASA

  • o pasare de tara
  • 3 cepe
  • 2 morcovi mari
  • 1 radacina pastarnac
  • 1 radacina patrunjel
  • o bucata telina
  • un ardei capia mare
  • 5 rosii de tara din congelator
  • 1,5 litri bors (eu am folosit bors ABC si mai folosesc si Cimbrisor cateodata)
  • leustean & patrunjel

PENTRU TAITEI am folosit 3 oua de tara (doua intregi si un galbenus), o lingurita de apa, putina sare si faina cat cuprinde astfel incat coca sa fie destul de tare.

Intai de toate am pus pasarea la fiert la oala sub presiune pentru o ora si jumatate. Nu am folosit ghearele si gatul puiului. Intre timp am pus in oala mare cu capacitate de 9 litri cam un sfert cu apa. Am pus legumele la fiert: radacinoasele intregi iar ceapa si ardeiul le-am tocat marunt.

Dupa o ora si jumatate am scos puiul de la oala sub presiune, zeama am strecurat-o si am pus-o peste legumele care inca fierbeau. Carnea am pus-o putin la racit sa o pot scoate de pe os fara sa ma frig. De asemenea, si radacinoasele le-am scos de la fiert si le-am pus putin deoparte sa se raceasca sa le pot taia. Nu am pus toata cantitatea de radacionoase in zeama pentru ca nu am vrut ca ciorba sa fie foarte groasa.

Am dezosat carnea si am adaugat-o in zeama, am adaugat si radacinoasele taiate bucati mici. Am adaugat rosiile taiate bucatele si taiteii de casa pe care i-am preparat in felul urmator:

Am batut bine 2 oua si un galbenus cu o lingurita de apa, am pus putina sare si am adaugat faina pana aluatul s-a facut destul de tare. Am intins o foaie mare pe masa tapetata cu putina faina. Am lasat putin aluatul pe masa se se intareasca. Cel mai bine este sa folositi faina cat mai putina cu putinta. Faina multa in taitei ingroasa ciorba, eu am vrut sa fie limpede si cat mai profi. Dupa ce s-a uscat putin aluatul, l-am tait fasii lungi cu latime de apx. 5 cm, pe care le-am taiat nici prea fin, nici prea gros. Am ales sa procedez asa de aceasta data pentru ca daca taitetii sunt prea lungi sunt mai incomod de luat in polonic si de mancat. Foaia de taitei poate fi si rulata si taiata, astfel taiteii iesind lungi. Fiecare ii pregateste dupa bunul plac. I-am mai lasat putin la uscat pe masa si i-am adaugat in ciorba. Am ales sa pregatesc taiteii pe loc pentru ca nu am vrut sa-si strice deloc forma prin uscare.

Dupa ce am adaugat si taitetii, am adaugat cei 1,5 litri de bors in zeama si am potrivit de sare. Inainte sa opresc focul am adaugat verdeata.

Dupa ce s-a racit… am infoliat bine de tot oala sa nu se scurga si am mers cu ea sa parcip la cea de a 11-a editie a Festivalului – Concurs Ciorberia ce are loc o data pe an la JCC Bucuresti.

Este prima data cand am participat, nu cunosteam pe nimeni, mergem deja de cativa ani ca si vizitatori (intrarea este libera) iar de data asta am vrut sa incerc emotiile participarii. Mi-a placut la nebunie adenalina, bucuria de a servi lumea cu ceva pregatit de mine, am savurat din plin fiecare lauda si vorba buna pe care mi-au adresat-o oamenii. Si nu au fost putine! Este un sentiment minunat sa servesti lumea cu mancare pregatita de tine!

Ciorba s-a epuizat rapid, am ”vandut” din oala mea 37 de portii (portiile sunt mai mici, doar pentru degustare iar o degustare a costat in acest an 1 leu).

Cu copiii langa mine, am povestit juriului despre preparatul meu sanatos, le-am spus parerea mea despre mancarea sanatoasa in genereral, despre importanta alimentelor de la tara, crescute fara chimicale. O parte dintre ingrediente au fost folosite din gradina de la tara si din proviziile mele din congelator.

Cand a venit vremea acordarii premiilor, spre marele meu soc am fost strigata prima si am castigat un loc III in acest concurs. Am avut niste emotii incredibile! A fost MINUNAT! 🙂

Asta este povestea cu final fericit a 9 litri de Ciorba cu pasare de tara si taitei de casa ce a ajuns sa fie savurata de 37 de persoane. La anu` pregatesc si mai multa, la fel de sanatoasa si va invit si pe voi, vreti sa veniti??

Lasă un răspuns