
Ce face omu` când are putin timp liber in casa? Unii se uita la televizor, altii citesc sau pierd vremea pe internet. Daa, si eu fac la fel 🙂 DAR cateodata ma loveste pasiunea pentru gatit, creste adrenalina si e musai sa ma apuc sa pregatesc ceva bun.
Ce m-a determinat sa pregatesc aceste minunatii? Trebuia sa mergem la o colega de clasa a fetei unde aveau de finalizat un proiect si nu vroiam sa merg cu ceva cumparat, plus ca copiilor le place foarte mult sa se mozoleasca si ei impreuna cu mine. Asa ca gata, am pornit treaba!
Am gasit o reteta, am aruncat un ochi pe ea si am pregatit CORNULETE CU GEM, UNTURA DE PORC SI SMANTANA GRASA dupa propria mea reteta, adica totul adapatat la gusturile si nevoile noastre!
Ce ingrediente avem nevoie pentru ca aceasta minune sa aiba loc?
- 2 linguri untura de porc
- 2 linguri smantana grasa (eu am folosit cu 30% grasime)
- 3 pliculete zahar vanilinat
- un ou
- un praf de sare
- faina cat cuprinde astfel incat aluatul sa fie potrivit de tare. Atentie! Intra destul de multa faina pentru ca aluatul se inmoaie de la caldura mainilor si ai impresia mereu ca mai trebuie adaugata faina.
Eu am impartit aluatul in 4 bucati. Am pastrat doua bucati in lucru si pe celelalte doua le-am pus in folie la frigider pentru urmatoarea serie de cornulete. Se intinde foia cat mai rotuda pe masa de bucutarie pudrata cu faina. Se poate decupa aluatul cu o farfurie pusa deaspura drept model, apoi se portioneaza cu o rozata cu cutit ca cum ar fi o pizza. Aluatul nu trebuie intins foarte mult, ideal este sa ramana putin grosut. Se pune gemul/marmelada sau rahatul in partea mare si se ruleaza cu grija. Eu am folosit un gem mai tare de visine. Ador aroma acrisoara a acestui gem. Gemul era initial foarte zemos, dar l-am pus pe foc inainte sa ma apuc de treaba ca sa-l intaresc bine si sa aiba timp sa se raceasca. Daca folosesti un gem moale se prelinge din cornulete si risti sa nu mai arate foarte bine si sa ramai fara umplutura. 🙂
Cornuletele se aliniaza apoi frumos pe tava de copt pe care se pus hartie de copt.
Se dau la cuptor la 180 grade pentru aproximativ 20-25 min cu incalzire de sus si jos astfel incat sa fie rumenite in acelasi timp pe ambele parti. Se tavalesc calde prin zahar pudra.
Nu uita: In timp ce prima serie de cornulete se coace, pregatesti seria a doua cu bucatile de aluat care s-au racorit in frigider.
Se savureaza dupa ce se racesc. Calde pot fi gretoase.
Mai este cazul sa va urez pofta buna? 🙂
